RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Світ на межі вирішального удару по Путіну, Кремлю не до війни в Україні - Андрій Піонтковський

Про вибори Путіна і провал кремлівської операції в США

Про вибори Путіна і провал кремлівської операції в США Фото: kremlin.ru

Існування путінського режиму багато в чому продовжують нерішучість Заходу та страх президента США Дональда Трампа перед главою Кремля. Разом із тим, зараз світова спільнота все ближче до рішучого удару по Володимиру Путіну, через який йому доведеться думати про збереження своєї влади, а не про війну з Україною та інші авантюри.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів російський політолог і публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ, який зараз мешкає у Вашингтоні.

- Вибори президента пройшли, а "пахан" досі при владі (в одному з попередніх інтерв'ю "Апострофу" Андрій Піонтковський назвав Володимира Путіна паханом, - "Апостроф") у Росії. Як ви думаєте, чи буде російська еліта намагатися прибрати Путіна? Чи можливий такий сценарій у найближчий рік?

- Взагалі ці режими закінчуються тільки сценарієм перевороту. На виборах влада в авторитарних режимах не змінюється. Про це двадцять разів всі говорили, але я хочу підкреслити, що був великий галас у російських медіа про те, який видатний результат отримав Путін, а самі вибори називалися вільними.

Але давайте все-таки не будемо забувати про дві фундаментальні речі. По-перше, з двох кандидатів від опозиції один розстріляний практично на Красній площі (Борис Нємцов, - "Апостроф"), а інший несправедливо засуджений і відсторонений від виборів (Олексій Навальний, - "Апостроф"). Так що про які чесні вибори можна говорити?

Але й це ще не все. Є ж тепер у нас математичні методи Сергія Шпількіна (який аналізує електоральну статистику, - "Апостроф"), тобто аналіз статистичних даних по дільницях, щодо явки, який показує просто відбитки фальсифікацій. Згідно підсумків, що було підбито, 10 мільйонів голосів було вкинуто за Путіна.

Розумієте, після цього людина заслуговує на довічне ув'язнення, тому що ми бачимо і вбивства, і масштабні фальсифікації - ці злочини організовуються, перш за все, самим Путіним.

Тому вибори - це маніпуляція. Але це не скасовує того факту, що навіть якщо 10 мільйонів йому приписали, то 45 мільйонів проголосували, нехай частина з них під адміністративним ресурсом. Але якась частина тих, хто проголосував, натхненна цією мілітаристською, а по суті фашистською пропагандою, де анексія територій сусідніх держав і агресія вважаються заслугою і подвигом.

Фото: kremlin.ru

Такі режими йдуть тільки в результаті серйозних геополітичних поразок, а їх масштаб залежить від рішучості Заходу. І, зрозуміло, не військовими засобами, оскільки воювати ніхто не хоче, тим більше з ядерною державою, на чолі якої стоїть йо*нута людина, як сказав колись Нємцов українському телебаченню. Але Захід має величезні економічні засоби, і я це кажу вам із Вашингтона.

Нагадаю, 29 січня була підготовлена кремлівська доповідь, який мала завдати вбивчого удару по путінському режиму. Адже, крім списку в 210 людей, були сотні сторінок фінансової інформації, яка детально показує незаконно нажиті злочинні статки всіх цих людей, а це все російська верхівка. Із якоїсь таємничої причини в результаті візиту керівників російських спецслужб до США ця інформація була перенесена в секретну частину доповіді та не оприлюднена.

А боротьба, яка ведеться зараз в Америці, це по суті боротьба між президентом Трампом і більшістю американського військово-політичного істеблішменту. Тепер ні в кого вже немає сумніву, і про це говорять відкрито, що Трамп страшенно боїться Путіна, твердо знаючи, що в того є дуже серйозний компромат на нього. Останнє, що викликало тут обурення, це коли всі радники Трампа великими літерами йому написати не вітати Путіна, а він зателефонував, привітав і ще раз показав, який ступінь його залежності та страху.

На мій погляд, боротьба політичного істеблішменту і Трампа підходить до своєї кульмінації і за лінією розслідування Мюллера (Роберт Мюллер займається розслідуванням російського втручання у вибори 2016 року в США, - "Апостроф"). Я не знаю, чи відомо Україні і вашим читачам, але всю Америку вразило 15-хвилинне інтерв'ю колишнього директора ЦРУ Джона Бреннана. По-перше, воно безпрецедентне за різкістю звинувачень - Бреннан називає Трампа твариною, яка загнана в кут. По-друге, Бреннан практично відкритим текстом сказав, що в нього є достатньо інформації щодо Трампа, яка шокує Америку.

Все це має пряме відношення до вашого запитання. Коли вся ця величезна фінансова інформація про один трильйон вкрадених у російського народу доларів буде опублікована, то це справить дуже сильне враження на російське суспільство.

Плюс ще півтрильйона доларів у Великій Британії, де ми бачимо ту ж історію. І [міністр закордонних справ Великої Британії] Борис Джонсон, і [прем'єр-міністр Великої Британії] Тереза Мей заявили, що Лондон - не місце для злочинних капіталів путінської еліти, але все-таки щось їх зупиняє.

Всі вони на межі цього вирішального кроку. І я запевняю, що 99 відсотків з радістю зустрінуть публікацію доповіді щодо російської верхівки. Буде також завдано великого удару по всій цій антизахідній пропаганді, тому що вона підтримується тими ж злочинцями, які на Заході складають свої вкрадені скарби. Я думаю, що такого фінансового, економічного, психологічного і політичного удару система російської клептократії не витримає, і в ній почнеться дуже серйозний розлад.

- Чи буде це вагомим аргументом, щоб скинути Путіна?

- Я б не став використовувати слово "скинути". У цій ситуації не тільки Путіну, але й усьому російському політичному класу, всій еліті буде дуже важко залишатися при владі.

- Говорячи про вибори президента Росії в окупованому Криму. Багато хто заявив, що вони незаконні, оскільки Крим є територією України. Але заявили і забули.

- Це та ж сама історія. Ось у Брюсселі проходить саміт країн ЄС, і там теж напевно підкреслять, що це було порушення конституцій України та Росії, міжнародного права і чого завгодно. Проте майже всі керівники європейських держав крім Великої Британії, скриплячи зубами, але привітали Путіна з так званою перемогою на так званих виборах.

Навіщо вітати злочинця, який убив одного свого опонента, який засудив іншого і вкинув 10 мільйонів голосів? Вони ж все це прекрасно знають.

Ось ця непослідовність Заходу і продовжує існування цього режиму.

Віче проти виборів в Криму Фото: krymr.com

- Вони реально бояться ядерної дубини Путіна або є інші причини?

- Все-таки божевільний божевільним, але мило він не їсть. А ядерна зброя - це взаємне самогубство. Але він не шахід і не збирається закінчувати самогубством.

По-перше, ці трильйони доларів працюють у західній економіці. І в них є законодавство про боротьбу з відмиванням грошей, здобутих злочинним шляхом - власне ніяких нових санкцій не потрібно, чого вони дурня клеять? Зрозуміло, що російські керівники не могли чесно, у вільний від виконання своєї державної роботи час, заробити десятки, або, як у випадку з Путіним, сотні мільярдів доларів. А вони не застосовують це законодавство.

Чому? Ці гроші - дуже важлива частина для функціонування економіки Заходу, а трильйон доларів - це колосальні гроші.

Візьміть того ж Трампа. Навіть якщо немає ніякого компромату - а зараз у Вашингтоні всі впевнені, що все, що описано в доповіді англійського розвідника Крістофера Стіла (з компроматом на Дональда Трампа, - "Апостроф"), є правдою - то чого варта купівля російськими олігархами або підставними особами будинків у Трампа, які коштували вдвічі-втричі дорожче за їхню ринкову вартість? Тобто Росія експортує корупцію.

Крім того, вся російська агентура на Заході досі повторює всякі дурниці, до чого схильні багато американців, що "нам потрібні росіяни, щоб вирішувати якісь міжнародні проблеми в Кореї, Ірані, Іраку, Сирії, Україні". Захід ніяк не може подивитися правді в обличчя та не розуміє, як же боротися з міжнародним тероризмом без росіян. Вони ж не розуміють, що так звані росіяни, насправді кремлівські, створюють ці проблеми, включно з міжнародним тероризмом.

Але, на мій погляд, справа наближається до розв'язки. І ми бачимо кількість фактів, які показують, що реально робить Москва на Близькому Сході, в Кореї та інших регіонах. Я все це спостерігаю з Вашингтона.

Якщо ж говорити про якісь тимчасові прогнози, то я думаю, що Трамп не залишиться президентом США станом на 1 січня 2019 року. А без Трампа протистояння путінському режиму піде набагато енергійніше.

Вже зараз Трамп відсторонений у багатьох питаннях. Візьміть українське питання, де всю політику здійснює Курт Волкер, у якого більш проукраїнська позиція, ніж у вашого керівництва до ухвалення закону про російську агресію (так званого закону щодо деокупації Донбасу, - "Апостроф"). Адже до цього тільки Волкер чітко говорив, що мова йде про окупацію, і там присутні російські війська. Так, і прийнято рішення про продаж протитанкових ракет Україні. Так що ситуація змінюється.

Помилка Москви в наступному: вони думали, що підсадили у Білий Дім Трампа і тепер керуватимуть Америкою, але нічого подібного не сталося. Там інститути сильніші за президента. Але поки в багатьох серйозних питаннях йому вдається гальмувати. Зокрема, якщо говорити про ті вирішальні санкції, які повинні були бути оголошені 29 січня. Це буде вирішальний удар по путінській системі.

- Зміна Рекса Тіллерсона на Майка Попмео на посаді держсекретаря, яку це зіграє роль у відносинах США й Росії?

- Тіллерсон був розумнішим за Трампа і не так себе видавав, хоча теж був пропутінською людиною. Хіба можна було, пропрацювавши 19 років у російській нафтовій галузі, не обмазатися з ніг до голови, ще й орден отримати?

А Помпео - людина, яка виразно негативно налаштована відносно путінського режиму. А якраз особисті стосунки з Трампом у нього хороші. І це добре в тому, що він ці стосунки використовуватиме, щоб хоча б на українському напрямку продовжувати утримувати позицію Волкера.

Всі процеси повільно, але розвиваються всередині США не на користь Путіна. Але остаточним кроком буде відсторонення Трампа від влади.

Майк Помпео змінив Рекса Тіллерсона на посаді глави Держдепартаменту США Фото: Gage Skidmore

- Попереду в Росії Чемпіонат світу з футболу. Як ви думаєте, Путін до червня буде спокійним або може різко натиснути в якійсь із зон конфлікту?

- Звичайно ж, йому хочеться провести Чемпіонат світу. Навряд чи він піде на якесь серйозне загострення. Та й де він може? Він прекрасно розуміє, що зазнав поразок на основних напрямках. Візьмемо Україну - де його "русский мир" і "Новоросія"? Це ж провалилося. Донбас - це не те, про що мріяв Путін. Пам'ятаєте, у нього був план "Новоросія" із захопленням 10-12 українських областей і він розраховував розв'язати етнічну війну між росіянами і українцями? А це йому не вдалося, і він зазнав величезної поразки. Більшість російського населення в Україні залишилася вірною українській державі та її вибору. Це була перша фундаментальна поразка Путіна.

А в Сирії він вже тричі переможно виводив війська, а потім при першому ж зіткненні з американцями зазнав настільки ганебної поразки, що ні про сам факт бою, ні про трьохсот загиблих взагалі не повідомляється в Москві.

Тому він може тільки влаштовувати ядерну істерику, показувати якісь мультики, що в нього є якась неймовірна зброя, якою він може знищити Америку. Але це відомо вже 50 років. Але також 50 років відомо і про те, що у США теж є зброя. Якщо він може 10 разів знищити Штати, то вони можуть 20 разів знищити Росію. Це всі знають. З цим росіяни й американці якось навчилися жити, і за 50 років ні президенти США, ні генеральні секретарі безглуздим розмахуванням цими самими муляжами атомних бомб не займалися. Це типова поведінка гопника з підворіття: "Ось зараз вріжу фінкою". Ось і вся його зовнішня політика. Але поступово починають з нею розбиратися.

- Наступного дня після виборів відбулися навчання російських військ у Криму. Що цим намагався показати Путін?

- У нього є розумні воєначальники та дипломати, які розуміють, чим закінчиться масштабна ескалація війни в Україні, скажімо, похід на Маріуполь або, не дай Бог, на Київ. Йому зараз не до цих речей. Для нього головне - якось протриматися у владі. А як і на чому - він не знає.

Розумієте, він настільки підняв ставки, що не знає, як зробити якісь елементарні кроки. Наприклад, якби він реально пішов з Донбасу, залишившись в Криму - це не дуже сподобалося б Україні, а Захід би це вітав. Ніхто це, звичайно ж, не визнає, але Захід закриє на це очі на певний час. Згадаймо, як було з Прибалтикою. Штати ж ніколи не визнали анексію Прибалтики (Радянським Союзом, - "Апостроф"). Але він навіть на це не може піти, тому що створив собі образ великого вождя "русского мира", і будь-який крок до якогось компромісу буде розглядатися як його поразка і він не втримається навіть у своїй бригаді. У нього дуже складне становище.

- А як взагалі в США сприйняли перемогу Путіна на виборах? Яка загальна оцінка так званих виборів у Росії?

- Загальна оцінка виборів обурлива, а Трамп загострив її своїм привітанням. Найбільш чітко висловився сенатор Джон Маккейн, якого не завжди підтримують. Але в даному випадку це загальна думка всього істеблішменту, що абсолютно ганебним для американського президента було привітання диктатора, який виграв фальшиві вибори.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію