RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Вторгнення Путіна до Білорусі: Лукашенко вже готовий до "зелених чоловічків"

Ігар Тишкевич про ситуацію в Білорусі

Ігар Тишкевич про ситуацію в Білорусі Фото: УНІАН

Білорусь готова ліквідувати "зелених чоловічків", якщо Росія спробує просувати ідеї "русского мира" в РБ. А в разі повномасштабної агресії втрати Росії будуть дуже великими. Таку думку висловив "Апострофу" експерт з питань міжнародної і внутрішньої політики "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич, коментуючи заяву посла РФ в Білорусі Михайла Бабича, який заявив, що Росія готова начебто захистити РБ в разі агресії проти Мінська.

Дивимося статус Організації договору про колективну безпеку – акт агресії проти одного з учасників договору є актом агресії проти всіх учасників договору. Білорусь є частиною ОДКБ. Крапка.

Це те ж саме питання, чому в консультаціях Мінська та Києва у 2014 році білоруси радили тодішньому в.о. президента Турчинову не оголошувати війни Росії. Тому що якщо немає акту агресії на чужу територію, в такому разі та ж Білорусь не несе ніяких обов’язків перед Росією щодо підтримки її у війні з Україною. Тому що акт агресії – це агресія на території самої держави. Це означає, що якщо хтось нападає на Білорусь, навіть якщо це чужі "зелені чоловічки" – в такому разі можна розраховувати на допомогу іншої держави.

Інша справа, що в самій Білорусі розуміють, що "зелені чоловічки" можуть з’явитися з Росії, оскільки нещодавно була затверджена нова концепція прикордонної безпеки РБ, де основною загрозою для прикордонної безпеки з’явилося стимулювання сепаратистських рухів або гібридної загрози з боку сусідніх держав. І при всій повазі до інших сусідів, поки що на таке спроможна тільки Росія, бо саме вона проводить таку політику.

Читайте також: Названо причини, чому Росія скоро захопить Білорусь

Але чи може Росія зараз провести в Білорусі операцію з "зеленими чоловічками"? Тут ключове питання у можливості досягнути свого, тобто у результаті. По-перше, Білорусь – моноетнічна держава. По-друге, Росії буде дуже важко просунути там "русский мир". На відміну від України 2014 року в Білорусі немає не тільки прозахідної міцної позиції, але й потужної проросійської позиції. На кого опиратиметься Російська Федерація, якщо в Білорусь зайдуть "зелені чоловічки" - незрозуміло.

По-третє, боєздатність білоруських спецслужб. Мова йде не про війська, а сили спеціальних операцій – це спецпідрозділи Прикордонної служби, Служби охорони президента, Комітету державної безпеки, внутрішніх військ, МВС тощо. У Білорусі загалом біля десятка спецслужб, кожна з яких має своє бойове крило. І всі ці спецслужби підпорядковуються безпосередньо Віктору Лукашенку, сину президента Білорусі.

Наприклад, з’являться на території Білорусі "зелені чоловічки" у кількості 100-200 штук. І що далі? Навіть якщо підрахувати сили спеціальних операцій, які лояльні Віктору Лукашенку – це близько 2500-3000 осіб, у яких на озброєнні є все, зокрема, вертольоти та легка бронетехніка. Спецслужби без зусиль ліквідують цих "зелених чоловічків".

Однак захистити себе в разі повномасштабного вторгнення з боку Росії не в стані навіть Україна на сьогодні. Що вже казати про Білорусь. Але втрати Росії будуть дуже великими.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію