RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін вже нічого не зробить в Україні, але може стати президентом нової держави - Слава Рабинович

Путін створив в Росії бандитський неофеодалізм

Путін створив в Росії бандитський неофеодалізм Блогер Слава Рабінович

СЛАВА РАБИНОВИЧ - відомий російсько-американський фінансист і популярний блогер, аналітик путінської Росії. "Апостроф" поговорив з ним про стан російської економіки, стійкість режиму Володимира Путіна і ризики, які надходять від Росії для її сусідів - України та Білорусі.

- Які головні процеси зараз відбуваються з російською економікою?

- Головні процеси приблизно все ті ж. Ключ до їхнього розуміння криється в тому, що демократію, яка розвивалася, змінили на фашизм, а в економічній області капіталізм, який розвивався нехай і хаотично, змінено на бандитський неофеодалізм. Чому саме така назва? По-перше, у нього є ознаки феодалізму, але живемо ми все-таки в XXI столітті, і тому я його називаю неофеодалізмом. По-друге, при феодалізмі були правила, а при путінському неофеодалізм немає жодних правил.

Поєднання демократії і капіталізму дає зростання економіки і добробуту більшості населення і домогосподарств. Поєднання фашизму з бандитським неофеодалізмом дає абсолютно зворотне: воно несумісне з розвитком економіки в будь-якому напрямку, благополуччям і добробутом громадян.

Тому сильне ослаблення зростання, що намітилося в 2013 році, коли темпи зростання ВВП знизилися до 1,3% річних, причому з негативною динамікою, тобто швидким провалом в нуль і негативну величину. Економіка на той момент дивилася прямо в рецесію, другу за чотири, на той момент, роки.

При цьому ціна на нафту в 2013 році була $110 за барель. Тобто при дуже високій ціні на нафту російська економіка скочувалася в рецесію. Їй не допомагає ціна на нафту, тому що це фашизм і неофеодалізм, а не демократія і капіталізм. Можна відзначити і дуже хорошу на той момент світову кон'юнктуру на ціни на все те, що Росія експортує: нафта, газ, метали... Світова економіка швидко зростала - вітер, що називається, дув у вітрила. Це теж не допомогло.

І нарешті, для порівняння: темпи зростання ВВП США, колосального в порівнянні з російським, в 2013 році становили 4%, тобто втричі більше, ніж у так званої економіки Росії, що розвивається.

Читайте: Між Україною і Росією спалахує третій конфлікт: є небезпека великої війни

Як ми знаємо, Путін не захотів відповідати за свої фінансові, економічні, політичні та посадові злочини і вирішив змінити порядок денний. Він анексував Крим, розв'язав війну на сході України, почав небувалу телевізійну пропаганду, яка може зрівнятися тільки з геббельсівською, і розв'язав фактично світову гібридну війну, оголосивши якийсь мракобісний православний хрестовий похід проти умовного Заходу. Ось що зробив Путін, коли в 2013 році економіка повністю припинила працювати через фашизм і неофеодалізм.

Економіка повільно вмирає. Ми фактично бачимо невідворотну аварію потягу в сповільненій зйомці.

Фото: GettyImages

- У влади немає ніяких засобів, за допомогою яких можна поліпшити економічний стан?

- Я не впевнений, що в так званій владі взагалі сильно дбають про це, особливо останнім часом. Мені здається, що вони намагаються якимись дивними миттєвими ходами запобігти негайному і незворотному соціальному вибуху, який їх змете. У них абсолютно немає жодних цілей з приводу добробуту російського народу.

Але у них є розуміння того, що режим, мабуть, у своїй пізній стадії, і невідомо, скільки він ще протягне. Це останній "хапок", великий дерибан Росії. Немає ніякого стратегічного планування. Його й бути не може, тому що ніхто з них не знає, що буде навіть не через рік або п'ять, а через місяць. Вони зайняті в кращому випадку тактикою, яка підпорядковується одній меті: щоб не стався соціальний вибух, який призведе до негайної революції і зміни режиму.

- До чого вони можуть вдатися, щоб запобігти цьому соціальному вибуху?

- Думаю, відповідь на це питання вже отримано. Я маю на увазі повідомлення і опис тих озброєнь, які отримала Нацгвардія, силова структура, покликана захищати Путіна і його бандитів від народу. Коротше кажучи, відповідь на це питання, з моєї точки зору, лежить не в економічній площині, а в суто силовий.

- Є думка, що Москва може скористатися зручним моментом для вторгнення в Білорусь. Для підтримки, що називається, патріотичного чаду. Наскільки це ймовірно?

- З одного боку, здається, що це неймовірно. А з іншого боку, кожен повинен згадати листопад 2013 року і чи міг він за кілька місяців до початку Олімпіади в Сочі припустити, що влаштують Путін і його ОЗУ в наступні 12 місяців? Якби ви тоді запитали, чи може статися анексія Криму, чи може Росія почати війну на сході України, перетворивши 2 мільйони українців на біженців, збити пасажирський "Боїнг", вбити 10 тисяч людей - кожен би знизав плечима і покрутив пальцем біля скроні. Це неможливо було навіть уявити.

Читайте: Путін має намір захопити Україну мирним шляхом: у чому небезпека сценарію Кремля

Точно так же сьогодні неможливо уявити, що таке може бути в Білорусі. Тому я не маю жодних ілюзій з приводу того, до чого може вдатися путінське ОЗУ. А вона може вдатися до де-факто і, швидше за все, де-юре анексії Білорусі. У теорії - з двох причин. По-перше, для підтримки патріотичного чаду. По-друге, щоб вирішити для Путіна проблему 2024 року, коли доведеться робити вигляд, що президентом буде хтось інший. Щоб не випускати владу з рук, можна стати президентом нової об'єднаної держави.

Будь-хто зараз може сказати, що це неможливо. Але, повертаючись до листопада 2013 року, те саме можна було тоді сказати про події наступних п'яти років.

Фото: GettyImages

- Ті самі дві причини можуть спонукати Кремль вдатися до ще якихось дій щодо України?

- Думаю, в контексті України Путін уже мало що може зробити, тому що кожен черговий крок на ескалацію викликатиме все більші й більші санкції. Мені здається, що вони вже розуміють, що режим стає не дуже стійким при нескінченному посилення санкцій. Можна, звичайно, домогтися і того, що і нафту експортувати заборонять, і SWIFT відключать.

Думаю, сьогоднішній рівень санкцій, які дуже сильно заважають путінському режиму, відповідає тому, що вже зроблено проти України. А будь-які подальші кроки в Україні виллються в, можливо, навіть непропорційне посилення санкцій.

- У Конгресі США є різні пропозиції про посилення санкцій, зокрема проти капіталу самого Путіна. Як ці ініціативи і подальше виконання закону CAATSA можуть відбитися на стійкості путінського режиму?

- Там дійсно лежать дуже серйозні санкції в якості законопроектів. І навіть не під сукном, а просто як законопроекти, які чекають своєї черги. Були вибори в американський Конгрес, і вони, напевно, є головною причиною того, що законопроекти ще не розглянуті. Тим більше, що Палата представників вже взята більшістю демократів, і всі ці законопроекти мають хороший шанс стати законами. І путінське ОЗУ вже може мати справу з санкціями, несумісними з продовженням узурпації влади в довгостроковому або навіть середньостроковому періоді.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію