RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

ІДІЛ або ФСБ: навіщо Путіну теракт у Магнітогорську

Слава Рабинович про нібито причетність ІДІЛ до трагедії в Магнітогорську

Слава Рабинович про нібито причетність ІДІЛ до трагедії в Магнітогорську Фото: GettyImages

"Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за вибухи в Магнітогорську, які відбулися в кінці 2018 року. Російський фінансист і блогер Слава Рабинович розповів "Апострофу", чому ця історія показує, що Росія вже частково походить на Північну Корею.

Я абсолютно не схильний довіряти жодній заяві, що надходить від джерел, пов'язаних з ІДІЛ. Точно так же, як не схильні були б довіряти їй в цій ситуації ЦРУ, ФБР і АНБ. У цьому відношенні між Америкою і Росією не повинно бути жодної різниці. Є величезна різниця в тому, яким чином російська і світова громадськість інформуються про те, що насправді відбулося в Магнітогорську.

Тому що теракт з вибухом і обваленням будинку стався 31 грудня 2018 року, і скоро виповнюється три тижні з цієї трагедії, яка забрала життя 39 росіян. Більш того, це супроводжувалося ще кількома подіями у тому ж Магнітогорську: наприклад, стріляниною і вибухом в маршрутці, де загинули люди, що у ній їхали. Циркулюють чутки про те, що це був теракт, і наводяться численні, дуже добре аргументовані докази цього. А ми знаходимося в інформаційному вакуумі, який для нас створило путінське ОЗУ разом зі своїми так званими ЗМІ і так званими офіційними органами влади і правопорядку. Всі ці назви ми беремо в лапки.

Власне кажучи, моя констатація проста: якщо ми задавали собі питання, чи може Росія перетворитися на Північну Корею, то в інформаційному просторі ми вже у Північній Кореї. Повний вакуум після трагедії в Магнітогорську - це, насправді, Північна Корея. Навіть згадуючи те, що відбувалося в Росії з 1999 року, починаючи з вибуху будинків у Москві і Волгодонську, спроби підриву будинку в Рязані, продовжуючи "Курськом", Бесланом і "Норд-Остом", а також більш недавніми трагедіями. Що сталося з літаком, на якому загинув весь Ансамбль Александрова і Доктор Ліза? Розслідування не завершене. А що сталося з літаком, в якому загинуло все вище керівництво Польщі? Ця історія досі є міжнародним скандалом. Поляки її безуспішно намагаються розслідувати далі, а останки літака досі утримуються Російською Федерацією, їх не віддають Польщі.

Так що ми вже у Північній Кореї. Різні заяви ІДІЛ і інших терористичних організацій, звичайно ж, мають відношення до справи. Але в іншій площині. А взагалі з нами відбувається "північнокореїзація". У Конституції є кілька статей, які прямо зобов'язують офіційну владу Росії повідомляти, що відбувається, там гарантована свобода інформації. Про це там прямо сказано, а Конституція - це закон прямої дії. І словесними маніпуляціями на кшталт "таємниця слідства і слідчих дій" нікого не проведеш. Тому що напевно можна без порушення таємниці слідства і публічного розкриття того, що такі слідчі заходи проводяться, інформувати населення, як це робиться у всіх цивілізованих країнах. Не потрібно бути великою країною - потрібно бути нормальною країною!

Можна скільки завгодно гадати, кому могла бути вигідна трагедія в Магнітогорську. Я можу собі уявити, що ФСБ дійсно підривала Росію в 1999 році. Там були зрозумілі мотиви, і дуже схоже на те, що це була ФСБ. А у випадку з Магнітогорському я не бачу мотиву. Проте, якщо припустити, що ми маємо справу з найбільш відмороженим за всю історію людства екстремістським терористичним угрупуванням - тобто КДБ-ФСБ - я можу уявити, що через падіння рейтингу Путіна ФСБ знову підриває Росію, щоб створити аналогічний страх перед терактами у народонаселення, яке, відповідно, буде знову говорити, що коней на переправі не міняють. Навіть якщо в Росії настає цілковитий економічний колапс і хаос через соціальні вибухи.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію