RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Може померти: чому пішов Назарбаєв і в чому вигода Росії

78-річний Нурсултан Назарбаєв склав повноваження глави держави

78-річний Нурсултан Назарбаєв склав повноваження глави держави Фото: EPA

Президент Казахстана Нурсултан Назарбаєв 19 березня, після 30 років на посаді, склав повноваження глави держави. Цей крок пов'язують з віком і здоров'ям політика-довгожителя, а також бажанням знизити градус напруги в суспільстві. У лютому президент відправив у відставку уряд Казахстану.

У той же час, політик збереже за собою посаду глави Ради безпеки. Тимчасово виконувати обов'язки президента буде голова Сенату Касим-Жомарт Токаєв. Рішення Назарбаєва "Апострофу" прокоментував російський опозиційний політик Костянтин Боровий.

У Казахстані відбуваються складні процеси - не все так добре, як хотілося б. Тому Назарбаєв побоювався за свою владу. Йому вже 78 років, і потрібно було зробити якісь зусилля для зміцнення влади. Адже Назарбаєв може вже просто померти.

Стосовно передачі влади в країні є довга історія, згідно з якою Назарбаєв планує делегувати повноваження своїй дочці Дарізі. Тимчасова кандидатура - це Самат Абішев, силовик (і племінник Назарбаєва, - "Апостроф"). Це схоже на те, що зробив свого часу Єльцин, щоб убезпечити себе.

Це не означає, що збереження влади в клані Назарбаєвих здійсниться. Але у будь-якому разі Нурсултан Назарбаєв забезпечив собі безпеку на якийсь час, безпеку транзиту влади. Прихід до влади силовиків у державі, в якій відсутні інститути демократії, є спробою посилення влади, спробою придушити залишки демократичних інститутів.

Тепер все буде залежати від того, як відреагують інші клани. Оскільки в Казахстані кланова система управління державою - між кланами розподілені повноваження, влада, регіональні клани. Всі зацікавлені у стабільності, але з іншого боку існує й конкуренція між кланами. Все залежить зараз від того, на яких умовах відбувається транзит або збереження влади, чи отримали інші клани гарантії та чи висловлять вони підтримку такій формі транзиту.

Зміни вже відбуваються: призначають нових губернаторів - Акімов, є зміни в найближчому оточенні президента. Думаю, така ситуація цілком влаштовує і Китай, і Росію. Вони зацікавлені в збереженні статус-кво й не хочуть різких змін в Казахстані. Я навіть припускаю, що ці зміни якось узгоджені і з Росією, і з Китаєм.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію