RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Навальний не збирається вмирати, але Путін вже вирішив його долю - Ілля Пономарьов

Якщо Навальний не припинить голодування, його годуватимуть примусово

Якщо Навальний не припинить голодування, його годуватимуть примусово Фото: Ярослав Радіонов / Апостроф

Кремль робить все, щоб прибрати справу засудженого опозиціонера Олексія Навального з порядку денного росіян. І, схоже, досить успішно, тому що підтримка людей на акціях за Навального згасає. Що стосується здоров'я політика, то воно погіршується. Найближчим часом Олексія можуть перевести на примусове харчування. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів депутат Держдуми РФ V і VI скликань ИЛЬЯ ПОНОМАРЬОВ.

- Який ваш прогноз по тому, як буде просуватися справа Навального?

- Та ніяк. На жаль, в Росії немає традиції захищати своїх політв'язнів. Цим займаються лише професійні правозахисники, і тому ми бачили, що, незважаючи на те, що останній ролик Навального подивилися більше ста мільйонів людей, на мітинг навіть 500 тисяч підписів не змогли зібрати за півтора місяці, щоб за Навального вийшли.

А скільки людей вийшли за фактом? Близько 50 тисяч. Це показує настрій російського суспільства, і, на жаль, влада це дуже добре розуміє. Вони це вже неодноразово бачили на прикладах Ходорковського, Удальцова, Лимонова. Вони виходили з того, що так само буде з Навальним. На жаль, вони мали рацію.

- Вплив ЄСПЛ матиме якусь роль в цьому питанні? Чи розкажуть на його вимогу, в яких умовах утримують Навального?

- Те рішення ЄСПЛ, про яке ви говорите, з моєї точки зору є контрпродуктивним для того, щоб ми як опозиція змогли добитися для Олексія якогось пом'якшення, лікарів тощо.

Найважливіше в цьому рішенні - воно типу екстрене, але вони ставлять термін до червня. В умовах, коли людина голодує і питання йде на дні. Який сигнал в цій ситуації отримує російська влада? Про те, що справа буде розглядатися постфактум. Вирішать вони цю проблему шляхом допуску лікарів - добре. Якщо почнуть примусовий тиск на Олексія, то європейці будуть розбирати це потім.

- У разі якогось поганого вирішення цієї ситуації? Чи йде мова просто про затягування часу?

- Не дай Бог, звичайно. Але я особисто абсолютно впевнений, знаючи Навального, що він не збирається вмирати. Такого задоволення Путіну він навряд чи принесе. Питання в тому, як він буде виходити з цього голодування - абсолютно незрозуміло. І скільки ще у нього буде проблем на шляху, тому що вже зараз тюремні лікарі почали йому внутрішньовенно вводити глюкозу.

Тобто наступний крок - це примусове годування. Відмовитися від цього в'язень не може, це обов'язок лікарів зберігати його життя таким чином. Тому якийсь час його таким чином будуть мучити. Адже скільки він сам протримається?!

- Політолог Дмитро Орєшкін вважає, що російській владі абсолютно невигідно втрачати Навального. Як ви думаєте, вони будуть стежити за його здоров'ям чи як?

- Я думаю, що російській владі все одно за великим рахунком. Вони будуть розігрувати ситуацію, як би вона не закінчилася. Звичайно, я не хочу йти у суто цинічні речі і уподібнюватися Путіну, який говорив, що не вбивав Політковського, тому що йому це не вигідно. А було б вигідно - убив би і не задумався, так?

Але якщо, не дай Бог, з Олексієм щось трапиться, Путіну будуть це весь час пригадувати. З іншого боку, йому будуть нагадувати і нагадують війну з Україною, ескапади в Сирії, Беслан, Норд-ост і багато інших речей, в яких він вів себе не найкращим чином - і чия кров в результаті у нього на руках. Буде ще один епізод, який йому будуть згадувати.

Є приклад Магнітського. Є й справа, і переслідування, і так далі, але це в кінцевому підсумку стосується якихось виконавців, які були в цьому замішані. А їх головна "криша" в Кремлі як почував себе нормально, так і почуває. Тому це прогноз того, що буде, якщо, не дай Бог, з Олексієм щось трапиться.

З іншого боку, якщо з ним не трапиться нічого, то він буде сидіти дуже довго. Кремль ставить на те, що про нього забудуть, про нього буде пам'ятати лиш невелика група його прихильників, яка все більше і більше буде перетворюватися на маргінальну секту.

- Чи є перспектива у опозиційних мітингів без Навального?

- У Навального взагалі в Росії не було такого досвіду і репутації людини, що самотужки збирає великі мітинги. Всі великі мітинги збиралися тоді, коли була якась коаліція навколо якоїсь проблеми. Те, що ми бачимо зараз, підтверджує, що його прихильники не в змозі вивести велику кількість людей на площі.

Щоб якось вплинути на долю Навального, необхідно було, щоб і взимку явка була в 10 разів вища. І зараз потрібно, щоб в 10 разів більше людей виходило, але цього, на жаль, не відбувається. Люди виходять якраз в коаліційних ситуаціях, а не за одну людину.

Звичайно, мітинги в Росії продовжаться. Але люди не будуть розуміти, коли і за що вони виходять. Найкраще люди виходять, коли є соціальні приводи: пенсійна реформа чи якісь інші проблеми, які стосуються їх особисто, їх гаманців, їх дітей.

- Дивіться, є ж ситуація з [колишнім губернатором Хабаровського краю Сергієм] Фургалом. Це був протестний мітинг або все-таки за особистість?

- Це був протест проти втручання Москви в місцеві справи. І це якраз приклад того, про що я говорю. Це приклад, коли його ніхто не збирав. Той же самий Фургал говорив: хлопці, тихо, все спокійно. ЛДПР - його партія - це фактично прихована путінська п'ята колона. Вона фактично цього особливо не приховує, і Жириновський там був. Нового губернатора там теж прислали з цієї ж партії - пана Дегтярьова. Ну і що? Люди все одно виходили, тому що приводом була не особистість Фургала. Він, звичайно, був порівняно популярним губернатором. Але найголовніше, що він сприймався, як свій, як людина з цього міста, яка намагається щось зробити, яка не залежить від Москви, яку вони обрали, незалежно від Москви. І ось Москва грубо його взяла і зняла. Проти цього був протест.

- Згадаймо історію про палац. Це хіба не соціальна проблема, через яку люди захочуть вийти, дивлячись на розрив між власним життям і тим, що ми бачили на відео.

- Абсолютно вірно. Власне, це була причина того, що хоча б хтось виходив, коли був заклик. Я думаю, що Олексій спеціально його опублікував. Він і повертався зараз, тому що розумів, що у нього в руках такий великий матеріал, який може мобілізувати людей. Відповідно, він думав, що влада не посміє його посадити і відпустить, як було до того.

Люди один раз вийшли, тому що була соціальна повістка в цьому відео. Саме тому явка в регіонах була порівняно більшою, ніж вона була в Москві. Це говорить про те, що спрацювала соціальна повістка, а не правозахисна, яка була в той момент часу. Але якогось продовження немає. Не будеш же робити цей ролик кожен день.

Те, що Путін і його оточення крадуть і збагачуються, а в країні колосальна нерівність - для людей не є новиною. Треба зробити наступний крок і говорити про те, як з цим впоратися, а не як поміняти одних кровопивців на інших.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію