RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Захід сказав Путіну, що йому зроблять і він піджав хвіст - Андрій Піонтковський

Путін продовжує розпалювати ситуацію, але Захід вже чітко відповів, що буде якщо

Путін продовжує розпалювати ситуацію, але Захід вже чітко відповів, що буде якщо Фото: DELFI

Поразка російської армії у Херсоні призведе до незворотних процесів у росії. А погрози підриву дамби Каховської ГЕС та звинувачення України у нібито підготовці використання "брудної" бомби свідчать про те, що російська влада у стані відчаю. Путіну вже давно не вірять на Заході. А оточення кремлівського диктатора роздумує над тим, як його позбутися і випросити для себе найбільш м'які умови для капітуляції.

Як змінилася риторика Заходу стосовно путіна і чи вступлять США у війну проти Росії - в ефірі програми "Руно. Війна" на Апостроф TV розповів політолог і публіцист АНДРЕЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

– З деокупацією Херсона режим путіна суттєво втратить. Але голова української розвідки Буданов каже, що росіяни мають намір боронити місто. Путін між здати Херсон чи знищити вибрав другий варіант?

– Херсон втримати неможливо. Більше того, з суто військової точки зору було б доцільно вивести звідти війська, які перебувають у "мішку", позбавлені постачання та перспективи там дуже погані. Але політично це неможливо. З військового погляду, падіння Херсона – це не обвал фронту і не кінець російської агресії, але це обвал політичного фронту, особливо у ситуації, коли у Москві триває боротьба між генералами і польовими командирами.

Читайте: Кадиров - зрадник і має бути покараний за чеченськими звичаями - син Аслана Масхадова

Завжди у фашистській державі, коли маячить військова поразка, виникає величезна проблема, хто винен – фюрер чи генерали? І ось ця активність Кадирова та Пригожина не випадкова. Путін їх спустив на генералів як загрозу, щоб убезпечити себе від їхніх атак. І всі ці проблеми, плюс величезні соціальні проблеми, які путін породив мобілізацією - все це зробить ситуацію просто вибуховою після ще однієї знакової поразки у Херсоні.

Тому путінська пропаганда перетворює Херсон на новий Сталінград – ні кроку назад і таке інше. Але одночасно вони готуються і на випадок неминучої здачі Херсона. Мова про масштабну провокацію. Подивіться на цю шалену активність останніх днів, я вже не говорю про звинувачення українських військ у підриві Каховської дамби, останніми днями вони заговорили про підрив "брудної" бомби. Я не пам'ятаю в історії світової дипломатії, щоб три міністри оборони – Франції, Великої Британії та США – виступили із спільною заявою, приблизно такого змісту: нам тут учора телефонував один ідіот з мареннями про "брудну" бомбу. Так це суцільна брехня і, мабуть, це прикриває плани самих росіян використовувати цю "брудну" бомбу.

Але цього росії здалося мало і сьогодні на друге коло уже пішов Герасимов. Ну, добре, Шойгу – це спадковий партійний функціонер. Але ж Герасимов - абсолютно професійний солдат, під вогнем колись стояв, навіщо йому такого ідіота грати? Путін змусив.

Усе це свідчить про відчайдушний стан, у якому перебуває російська влада. І путін прийняв, на мій погляд, рішення на випадок здачі Херсона застосувати одну з цих провокацій, а можливо і дві, і тоді вони змінять події в інформаційному полі. Це вже буде не здача Херсона, а жахливе злодіяння української влади, після якого доблесні російські війська врятували мирне населення Херсона і рятувалися самі.

Приблизно так бачу події. Ось ці дві страшилки вони готують на випадок, якщо їм доведеться залишати Херсон та рятувати імідж путіна у публічному просторі.

– На кого це розраховано? Адже міністри оборони Франції, Великої Британії та США вже сказали, що у разі застосування тактичної ядерної зброї чи "брудної" бомби - буде відповідь. І це буде ескалація небачених висот.

- Так, варто віддати належне. Це абсолютно новий крок у позиції Заходу. Як нас дратувало, коли в листопаді-лютому виходили західні лідери і перераховували, що вони не робитимуть: не посилатимуть війська, не буде ескалації ситуації тощо. Нарешті вони сказали росії, що вони робитимуть.

Мені здається, вони зрозуміли, з ким мають справу, тому що всі ці "що ми не будемо" путіним не сприймалися. А тут він піджав хвіст щодо загроз використання тактичної ядерної зброї після того, як йому сказали, що російська армія буде знищена конвенційною зброєю. Що буде знищено Чорноморський флот протягом півгодини, а якщо цього буде замало, то буде вирішено долю всіх цих російських військових на території України. Якщо шістнадцять HIMARS змінили ситуацію на полі бою та дозволили українським військовим перейняти ініціативу, то що зробить сотня F-16, Tomahawk, тих самих HIMARS. Ось вони піджали хвіст, дали задню з погрозами про ядерну зброю, а для своєї аудиторії почали говорити, що їм і не потрібна ядерна зброя, а Україну можна повернути у XVIII століття ударами по енергетичній інфраструктурі. І почали здійснювати цю програму.

Але Захід теж починає збиратися. Командир 101 повітряно-десантної дивізії, яку перекинули в Румунію до кордону з Україною, сказав, що будь-коли готовий перейти кордон і вступити в зіткнення з російськими військами. Це зовсім інша мова.

Ці програми найбільш грамотно та авторитетно озвучує генерал США Девід Петреус. Він нещодавно в одному з інтерв'ю сказав, що якщо ці жахливі речі продовжуватимуться, ми втрутимося військовим шляхом. Не через механізм НАТО, а через коаліцію з охочих, яку очолять США. Тобто вони перейшли через цей бар'єр "у жодному разі не вступати у пряме зіткнення з російськими військами", а оголосили, що вони обов'язково це зроблять у разі ядерної атаки.

А зараз йде обговорення, а чому б це не зробити зараз, коли росіяни завдають такої ж шкоди українській інфраструктурі та населенню, яку вони могли б завдати ядерною бомбою.

- The Washington Post пише, що тією людиною, яка відкрито посміла говорити в обличчя путіну, що міноборони рф не дає раду, є саме Пригожин. Путін з одного боку поставив Кадирова з Пригожиним, щоб з генералами розібратися, але ж вони потім його самого зможуть прибрати?

– Зараз путін за допомогою Пригожина та Кадирова пояснює народу, що генерали винні, а не фюрер. Але вся ця дискусія підніметься та вибухне після падіння Херсона. Тобто ми напередодні дуже важливих подій, але насамперед у внутрішньому політичному житті росії.

Напередодні з'явилося повідомлення глави українського ОП Андрія Єрмака у Twitter, що незабаром будуть хороші новини. Нам у Вашингтоні вже відомі ці новини. Це успіхи ЗСУ практично на всіх ділянках фронту: перерізано повністю дорогу на лінії Кремінна-Сватове, відкинуто "вагнерівців" від околиць Бахмута і йде просування на Херсонщині. Наступ ЗСУ набирає обертів і час падіння російських військ у Херсоні наближається.

І тут постає питання, чи наважиться путін на ту акцію, яку він психологічно готує, – підірвати дамбу та підірвати "брудну" бомбу, щоб замінити тему здачі Херсона на тему жахливого злодіяння української влади. Таке вони планують, але це вже змови приречених.

- Хто стане тією людиною, яка візьме мотузку і потягне путіна з бункера, або навпаки в бункер?

– Нехай із цим уже між собою розбираються Пригожин із Кадировим. До речі, щодо Кадирова, який ненавидить росіян, як усі чеченці, і просто робить все для підриву росії та знищення.

Його відкрита кампанія проти генералітету - він пропонував там Шойгу розстрілювати чи відправити кудись, у воєнний час це підрив армії. Усі його заклики знищувати українські міста, підхоплюються владою та повністю дискредитують росію у західному суспільстві.

Ми бачимо, як стала жорсткішою західноєвропейська риторика. І фон дер Ляйєн, і Боррель, і навіть Штайнмаєр до Києва приїхав. Це дуже сильний крок з його боку – приїхати до столиці, коли росіяни свідомо знищують українську інфраструктуру. Західний світ незворотно змінюється на користь України. І я думаю, недалекий уже той день, коли Захід вивчить переклад з російської "мочити путіна в сортирі". Ось до цього зараз іде західна військова та політична думка.

– У жовтні в Гаазі розпочався суд над бізнесменом та головним спонсором та ідейним натхненником "Радіо тисячі пагорбів", робота якого стала причиною геноциду сотень тисяч людей у Руанді, Фелісьєном Кабугою. Я зараз хочу згадати російського пропагандиста Красовського, який заявив, що треба спалювати та топити українських дітей. Чи побачимо ми за якийсь час чергу в Гаазі з цих пропагандистів?

– Частину з цих пропагандистів треба буде судити у Києві, Маріуполі та інших містах України.

І ось я думав, що Красовського звільнили з RT, але ні, там просто припинили вихід його передач на місяць. Звісно, такий "цінний" кадр. Просто він виговорив справжні наміри російської влади, але ніхто вже не сумнівається.

– Захід жахається цими заявами? Чи там уже перестали розбиратися в добрих і поганих росіянах, а просто розуміють, що треба це болото якось обгородити і далі жити?

- Давайте оцінимо вже те, що вони перестали сприймати путіна, бо це абсолютне зло і жодному його слову не варто вірити.

– Путін розуміє, що війну вже програно? Тут можуть бути два подальші варіанти – або не вибратися взагалі, або вибратися з вибаченнями, репараціями тощо. На якому етапі російська еліта?

– Ось Херсон покаже. Є два сценарії. Найбільш ймовірний, що після поразки в Херсоні бункер звільнить путіна від вас. Це станеться в м'якій формі, вийдуть у Кремлі і скажуть: товариш путін погано почувається і передає повноваження колективному органу, Раді безпеки, або в них там зараз якась коаліційна рада на чолі з Мишустіним та Собяніним. І товариш Сі надсилає літак і путін відлітає і лікується в закритому реабілітаційному центрі десь у Китаї.

До влади в росії приходять такі ж негідники, як він, які усвідомлюють неминучість поразки і намагаються виторгувати найбільш м'які умови капітуляції. Спочатку, як мінімум, відхід на позиції 23 лютого, а потім поступово протягом двох місяців – відхід до кордонів 1991 року.

Другий варіант - путін все ж таки перемагає в бункері, спираючись на ультрафашистів і загони Кадирова з Пригожиним. Тоді все закінчиться швидше і з жорсткішими умовами для капітуляції росії.

Без путіна їм буде легше домовитись про м'які умови. Зрозуміло, що українці росіян ніколи не пробачать і наполягатимуть на найжорсткіших умовах. Але уявіть, ось вони оголосили, що путін захворів і поїхав. Наступного ж дня вони закричать до Заходу, мовляв, дивіться, ви боялися, що є якась жахлива людина, яка погрожувала ядерною зброєю. Людство позбулося цього недоумка, але тепер увійдіть у наше становище, допоможіть нам врятувати обличчя. Допоможіть утримати владу в росії, чи ви хочете повного хаосу в країні, яка наповнена ядерною зброєю?

– Херсон – це початок капітуляції?

- Звісно.

– Урсула фон дер Ляйєн сказав, що мета Європи не заморозити, а конфіскувати російські активи в Європі. Юридично це оформиться?

– Правильно вона сказала, і це ще один приклад того, що на Заході зрозуміли, з ким вони воюють. За сьогоднішніми законами, звичайно, не можна конфіскувати, але вони ухвалять інші закони. Головне, що зараз ці активи заморожені, вони нікуди не подінуться і чекають свого часу.

"Велика сімка" нещодавно ухвалила "план справедливого миру" Зеленського, де третім пунктом прописано, що відновлення України відбуватиметься в основному за рахунок репарацій, накладених на росію.

У західних банках вже заморожено коштів на 550 млрд доларів і ще зберуть. Два-три трильйони як мінімум доведеться витратити на ці шляхетні цілі.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів