RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Російські перемир'я? Ми це вже бачили багато разів – військовий експерт

Путін грає виключно на внутрішню аудиторію

Путін грає виключно на внутрішню аудиторію Іван Ступак про перемир'я Фото: скріншот з відео

Україні не варто зважати на так зване перемир'я, яке пропонує Росія на 6-7 січня. Російські окупанти вже неодноразово пропонували нам перемир'я і самі ж їх порушували. Насправді ця заява направлена на внутрішню аудиторію, щоби досягти підвищення мобілізації та рівня підтримки цієї війни у російському суспільстві. Про це в ефірі Апостроф TV заявив військовий експерт, співробітник СБУ у 2014-2015 роках ІВАН СТУПАК.

- Що може означати заява про нібито різдвяне перемир'я, яке пропонує путін? Він вже віддав наказ мінагресії рф, а воно вже нібито віддало наказ своїм військовим. Адже скільки таких перемир'їв було ще з початку 2014 року. Тож чи варто вірити росії на слово?

- Давайте скажем так - чхати українці хотіли на ці дати. Буквально сьогодні я бачив результати опитування в додатку "Дія", де 60 відсотків українців сказали, що їм байдуже на ці дні (6-7 січня). Вони або взагалі проігнорували ці дати, сказавши, що ми не святкуємо Різдво, або ж сказали, що для них Різдво 25 грудня.

Читайте: Забирайтесь геть з України: у Зеленського відповіли Путіну на його "перемир'я"

Тому це для росіян якісь духовні великі скрепи. Для переважної більшості українців це просто дати у календарі, які не мають жодного сакрального значення. А ось для наших військових, які вже можливо щось запланували на ці дати - це дуже важливо. Тому давайте не будемо їм заважати робити свою роботу, незважаючи на ось ці фейкові перемир'я, які оголошують росіяни, а самі вони жодних домовленостей не дотримуються.

- Як це може відбуватися на практиці. Якщо одна сторона оголошує перемир'я з певного часу на певну кількість годин, а інша ні. Як це відбувається на полі бою?

- Я думаю, що просто наші військові не будуть отримувати додаткових вказівок, на кшталт "хлопці постривайте, не стріляйте". Є плани, є завдання - і треба працювати.

У них свято - не у нас. Нам начхати на це.

Згадаймо новорічні свята - чхати росіяни хотіли на нас. У новорічну ніч і 2 січня летіли "мопєди" (безпілотники Shahed), аж гай шумів. Тому й ми, в свою чергу, теж чхали на всі ці заяви.

Підкреслюю, росіяни ніколи не дотримувалися своїх обов'язків і жодних перемир'їв. Ми це багато разів бачили, починаючи з 2014 року. І кожного разу вони самі ж оголошували ці перемир'я і порушували їх. Тому для нас ці зави не мають жодного значення.

- Який політичний підтекст ви бачите у оголошенні такого перемир'я з боку рф?

- Це більше релігійна історія. Вони намагаються таким чином розіграти, що українці не вірять в Бога, ще й у таке велике релігійне свято. Цю моральну історію вони й розіграють.

Останнім часом вони дуже активно б'ють на мораль. Про це свідчать і численні російські ролики, в яких намагаються показати таку історію: хлопчики втекли з росії, а чоловіки лишилися. Мовляв, ці втекли, а справжні пацани воюють.

Ось вони і намагаються натиснути на тонкі моральні клавіші, щоб досягти підвищення мобілізації, підвищення рівня підтримки цієї війни у російському суспільстві.

- А от у нашій протиповітряній обороні радять українцям не нехтувати правилами безпеки і прислухатися до повітряних тривог 6-7 січня, бо можуть бути чергові російські ракети.

- Безумовно.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів