RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Білоруси готуються пити шампанське: що відбувається у північних сусідів

Якщо Лукашенко все, то його система потрапляє в дуже серйозний шторм

Якщо Лукашенко все, то його система потрапляє в дуже серйозний шторм Стан Лукашенка погіршився після поїздки до Москви Фото: belta.by

Останнім часом у мережі обговорюють зникнення Лукашенка. Чутки про хворобу білоруського диктатора з'явилися після візиту до Москви на 9 травня. На параді він був досить "млявим" і не зміг навіть пройтися вулицею. Днями його захворювання підтвердив представник держдуми рф Костянтин Затулін. При цьому точний діагноз Лукашенка він називати не став, додавши, що це не ковід. Які настрої на тлі таких новин панують серед громадян Білорусі, що відомо про стан Лукашенка, і хто може посісти його місце – в етері Апостроф TV розповіла речниця лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської – Анна Красуліна.

У соціальних мережах спостерігається сплеск позитивної активності, що стосується шампанського у холодильнику. Давно існує мем про те, що станеться, коли Лукашенко "все" – білоруський народ вип'є все шампанське. Але якщо говорити серйозно, то поки що він хворіє, як ми розуміємо. Ми бачили, як він не міг подолати ці 300 метрів, коли кілька президентів, які приїхали до путіна до Москви, мали дійти до Олександрівського саду від Мавзолею. Лукашенко попросився до гольф-машинки.

Дивіться: Лукашенко має серйозні проблеми зі здоров'ям? Фото та відео з параду у Москві

Виглядав він справді вкрай погано – на руці бинт від катетера. Видно, що йому дуже погано. Після цього він не з'явився на спільному сніданку, хоча для нього це дуже важливо. По суті, у Москві він продемонстрував, що він дуже слабкий, їде окремою машинкою, дуже важко пересувається. Видно, що він насправді хворіє.

Увечері, коли він прилетів до Білорусі, на покладанні вінка до вічного вогню на майдані Перемоги він уже сам не зміг прочитати промову. Він стояв поруч, а читав цю промову міністр оборони Хренін. Після цього його вже не бачили. 11 числа він мав проводити давно заплановану нараду, яка стояла у його графіку – вона була скасована. Очевидно, що він хворіє. Наскільки серйозно? Я б поки не робила далекосяжних припущень. Побачимо, чим це закінчиться. Чекаємо на новини.

Білоруські пропагандистські медіа не знають, як їм це оминати. Справа в тому, що Лукашенко є авторитарним правителем, який дуже зацікавлений у тому, щоб демонструвати силу, енергетику та здатність до швидкої реакції. Коли він занедужує, по суті це й ослаблення його режиму. Зрозуміло, що це не сприяє зміцненню та підтриманню його влади. У цей хиткий момент починають говорити про те, хто його замінить.

Проблемка в тому, що, по-перше, у Лукашенка немає добрих фахівців довкола. Коли щось таке відбувається, то вони навіть не мають заготовок на випадок "а якщо раптом". Народ каже: "А що якщо Лукашенко помре?", а він помре рано чи пізно, він же не безсмертний. А він так збудував систему, що він немов "Чахлик невмирущий", що існуватиме завжди. І вони реально не мають підготовлених запасних варіантів. Лукашенко спеціально на це працював. Для того, щоб не було конкурентів, він знищував усіх більш менш цікавих політиків. Крім нього люди взагалі нікого не знають. Ми маємо Лукашенка – інші прізвища нікому не відомі. Тому в такій ситуації для них це катастрофа: якщо раптом щось таке трапляється, то вони не знають, куди тікати.

Дивіться: У Білорусі на кордоні з Україною масово встановлюють сирени повітряної тривоги: карта

Сама відсутність Лукашенка на екрані, сама ситуація його хвороби – а це він навіть ще не помер – вже викликає такі хитання і в режимі, і навколо. Вже підігрівається ця тема, хоча в принципі у нього може бути всього лише грип, про що приблизно і кажуть, що у нього грип і невеликі ускладнення на міокард.

Хто наступний

Якщо з Лукашенком справді щось відбувається, то це означає, що його система потрапляє до дуже серйозного шторму, бо все тримається на його вертикалі. Вертикаль побудована в такий спосіб, що вона підв'язана під одну людину. Він завжди знищував будь-які спроби стати когось помітним на його тлі. Він не терпить конкуренції. Він має багато недоліків і тому досить легко було б комусь затьмарити. Завжди була відома така "негативна селекція", коли він вибирав найневиразніших людей і просував їх на високі пости, щоб вони не складали йому конкуренції, щоб вони не були ініціативними і не змогли якусь змову здійснити чи щось таке. Це принцип особистої лояльності, непомітності та старанності.

Якщо дивитися на документи, то у разі смерті Лукашенка у нас починають діяти два органи: це Рада безпеки – її очолює Вольфович – та Рада республіки, яку очолює Кочанова. Навіть нараду Ради безпеки проводить голова Ради республіки. Тобто Кочанова. Тобто людиною, якій за законом "лукашенківським", що було ухвалено фальсифікованим актом про нібито ухвалення конституції у 2022 році. Ця нова редакція надає ці повноваження голові Ради республіки. Виходить, що ця Кочанова – дуже "лукашенківська" чиновниця, абсолютно лояльна йому і абсолютно безініціативна та неяскрава.

У будь-якому випадку все залежатиме від білоруського народу, який у цьому випадку знову стає суб'єктом. Все залежатиме від того, в яких умовах це станеться, і що нам вдасться зробити. Білоруський народ не згоден, щоб цей режим продовжував керувати. Білоруський народ не перевернув сторінку, він не приймає і не прийме ні Лукашенка, ні когось із його ставлеників. Так само білоруський народ не прийме нав'язаного ставленика з боку росії. Тому навіть якщо їм вдасться в цей момент когось швидко посадити в крісло, у будь-якому випадку ситуація буде дуже хиткою. Вертикаль буде розхитана, бо буде дуже багато претендентів. Незважаючи на те, що вони безликі, коли питання стане про те, хто з безликих, то буде те, що називається "а чому не я". І тоді вони всі кинуться рвати на себе те, що там лишилося.

Російське ярмо

Від того, що ти захоплюєш щось силою, воно вже не працює. Їм здається, що вони придушили білоруський народ, репресіями знищили будь-який опір. Білоруський народ, який не бажає співпрацювати з цією владою, діє таким чином, що економіка абсолютно завалюється, не працює, дуже погані економічні показники. Та ще й санкції увімкнулися. Тут Лукашенко сам уже не може впоратися з тією ситуацією, яка розгортається, а якщо це буде хтось інший… Якщо ви не маєте підтримки у народу, зрештою, ваш режим не може існувати. Хто це все годуватиме? Захопити можна, а втримати?

Читайте: Вирішили відгородитися? Білорусь запровадила прикордонний контроль на кордоні з Росією

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію