RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Клуб посаджених патріотів: чому в Росії заарештували Гіркіна

"На болотах" знову активізувалися внутрішні конфлікти

"На болотах" знову активізувалися внутрішні конфлікти Фото:

У п'ятницю, 21 липня, російські силовики затримали свого терориста Ігоря Гіркіна, визнаного Гаазьким судом винним у краху малайзійського Boeing MH-17 у липні 2014 року та заочно засудженого до довічного позбавлення волі. В результаті його відправили до СІЗО. У росЗМІ почала поширюватися інформація, що відмашку на арешт колишнього "міністра оборони ДНР" отримано з Кремля. Утім, цього варто було очікувати, оскільки Гіркін, після початку повномасштабного вторгнення в Україну разом із головою ПВК "Вагнер" Пригожіним, постійно критикував міністерство оборони Росії та Сергія Шойгу. А в одному з роликів Гіркін розкритикував самого Путіна. Про те, що стоїть за цим арештом, читайте у матеріалі "Апострофа".

Затримання

У російських пропагандистських ЗМІ зазначили, що до Гіркіна додому силовики прийшли близько полудня. Незабаром у телеграм-каналі терориста з'явилося повідомлення від імені його дружини, Мирослави Регінської. За її словами, чоловіка звинувачують у екстремізмі.

"Сьогодні, приблизно об 11:30 до нас приїхали представники слідчого комітету. Мене в цей час вдома не було. Незабаром, зі слів консьєржа, вони вивели мого чоловіка під руки і відвезли в невідомому напрямку. Від друзів мені вдалося з'ясувати, що моєму чоловікові висунуті обвинувачення за статтею 282 УК (екстримізм). Про місцезнаходження чоловіка мені нічого невідомо, на зв'язок він не виходив. У момент затримання мене вдома не було", - написала Регінська.

Пізніше стало відомо, що у затриманні Гіркіна брали участь співробітники ФСБ. І звинувачення йому висунуто не за статтею 282 КК РФ (за нею зараз судять опозиціонера Олексія Навального), а за легшою статтею 280 ("Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності").

Читайте також: Не Гіркіним єдиним: під судом у Москві затримали першого ватажка "російської весни" на Донбасі

Адвокат Гіркіна повідомив, що його клієнта нібито затримали за неодноразово висловлену критику влади. Цікаво, що заразом заарештували і Павла Губарєва, колишнього так званого "народного губернатора" Донецької області. Проте досить швидко його відпустили.

Спільники

Загалом, з інформації, що надходить з Росії, стало відомо, що Гіркін має спільників. Раніше адміністративну справу про "дискредитацію" російської армії (ст. 20.3.3 КоАП) порушили на полковника ГРУ у відставці Володимира Квачкова. Тут варто нагадати, що Квачков і Гіркін цієї весни створили "Клуб розсерджених патріотів" і регулярно після початку російського вторгнення в Україну вели стріми, під час яких різко критикували діяльність політичного та військового керівництва Росії.

Про Квачкова відомо, що він працював у ГРУ Росії. У 2005 році був заарештований за звинуваченням у замаху на голову РАТ ЄЕС Росії Анатолія Чубайса. Після трирічного ув'язнення його виправдав суд присяжних.

Через день після звільнення Квачкова знову заарештували, цього разу за звинуваченням в організації збройного заколоту в Росії і тероризмі. Суд засудив його до 13 років колонії суворого режиму. Апеляційний суд знизив строк із 13 до 8 років. А потім Зубово-Полянський суд Мордовії ухвалив звільнити Квачкова від покарання за екстремізм, оскільки перша частина статті 282 (екстремізм) перестала бути кримінальним злочином.

Ще одним спільником Гіркіна є полковник ВПС у відставці Віктор Алксніс. Він теж входить до "Клубу розсерджених патріотів".

Алксніс уже повідомив, що "Квачков та Стрєлков виявилися першими у списку патріотів, які підтримували проведення спеціальної військової операції, але критикували, як вона проводилася. І зараз вони отримали за це на повну".

Коментуючи те, що сталося з Квачковим і Гіркіним, Алксніс додав, що якщо у випадку першого йдеться про адміністративну справу, у випадку з другим вже має місце кримінальна стаття.

Доноси

Припускають, що приводом до затримання Гіркіна стали доноси. Так, РБК повідомляв, що, за деякими даними, "затримання проводилося за заявою колишнього співробітника ПВК "Вагнер". На початку року між Гіркіним і главою "Вагнера" Євгеном Пригожиним відбулася суперечка в соцмережах через неможливість домовитися про спільну роботу в зоні СВО, як в росії називають війну з Україною. Після спроби заколоту ПВК Гіркін планував виступати в Санкт-Петербурзі з розбором події, але до початку його лекції туди прибули правоохоронці.

Водночас пропагандистський телеграм-канал "112" пише, що на Гіркіна "ось уже 8 місяців пише заяви мешканка Москви" і "просить перевірити Гіркіна на заклики до повалення влади та критики на адресу президента". Також заявниця стверджує, що "Стрілков разом із дружиною регулярно збирають гроші для СВО без звітності". При цьому "112" зазначає, що не знає точно, "чи це стало приводом для обшуків".

Тим часом у мережі з'явилася публікація, в якій повідомляється, що "Стрєлкова могли затримати за заявою колишнього ярославського депутата". Колишній депутат, а тепер, як повідомляється, лікар ПВК "Вагнер" Дмитро Петровський заявив виданню, що чотири дні тому написав заяву до генпрокуратури.

"Так, я написав заяву на Стрєлкова до прокуратури чотири дні тому. І так, я справді співробітник ПВК "Вагнер", двічі їздив у відрядження хірургом. Стрєлкова я вважаю "військовою Блиновською": збирає великі донати нібито на допомогу нашим хлопцям, а за витрачені кошти не звітує. Останньою краплею, звісно, стали слова Стрєлкова про нашого президента Володимира Путіна. Вважаю, що образу першої особи держави — це злочин. Не можу поки що точно сказати, після моєї заяви затримали чи ні, перед простим хірургом Генеральна прокуратура не звітує. Але сподіваюся, що саме я дав хід справі", - йдеться у повідомленні.

Свободу Гіркіну!

Цікаво, що після того, як стало відомо про затримання Гіркіна, у Москві на Микільській вулиці відбувся одиночний пікет на його підтримку. Молодий чоловік стояв із плакатом "Свободу Ігорю Стрєлкову". Чи затримано його, невідомо.

У телеграм-каналі терориста з'явилася заява його соратників, де вони закликають звільнити його. У ньому наголошується, що Гіркін "відкрито та аргументовано критикував дії представників влади", але свобода слова, "яку надавала державу", свідчила про те, що керівництво країни дотримується Конституції.

Соратники Гіркіна заявили, що після заколоту ПВК "Вагнера" він "послідовно вимагав засудження на державному рівні" дій компанії та її керівника Євгена Пригожина, "чим викликав відкриті погрози на свою адресу".

"Ми вважаємо, що сьогоднішнє затримання підриває довіру населення країни до правоохоронних органів, що є продовженням нечесної боротьби з Ігорем Івановичем і несе вкрай негативні наслідки для стабільності країни в умовах СВО. Висловлюємо беззастережну підтримку Ігорю Івановичу, як лідеру "Клубу розсерджених патріотів", вимагаємо від правоохоронців звільнити Стрєлкова і оприлюднити всіх замовників чергової провокації", - йдеться у заяві.

Реакція України

З'явився коментар щодо затримання Гіркіна і від ГУР України.

"Пушкін дописався, Гагарін долітався, а Гіркін договорився. Це хороші новини. Там банка з павуками продовжує активно рухатися. Ми можемо бажати успіхів усім учасникам процесу", - сказав представник ГУР Андрій Юсов.

За його словами, подібні процеси всередині Кремля раніше відбувалися у більш прихованій формі, але після спроби заколоту засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина вони "дедалі більше стали виходити назовні".

"Питання не в самому Гіркіні. Він і до цього не діяв як самостійна фігура. Отже, жителі веж Кремля переходять в активну фазу внутрішнього протистояння", - заявив Андрій Юсов.

Суд та справа

Силовики вирішили не мурижити Ігоря Гіркіна в ІТТ (на це вони мають 48 годин) і одразу ж повезли до суду визначати запобіжний захід. У залі суду терорист попросив суддю закрити засідання та прибрати пресу. Однак суддя клопотання відхилила, зазначивши, що таким чином "дотримуються принципів відкритості правосуддя".

Гіркіну ставлять у провину публічні заклики до екстремізму через інтернет (ч.2 ст. 280 КК). Слідство попросив відправити його до СІЗО.

Адвокати Гіркіна попросили відкласти засідання суду, щоб долучити до справи грамоти та характеристики колишнього офіцера ФСБ та обрати запобіжний захід, який не пов'язаний з арештом.

Суд відмовив адвокатам, хоча фігурант попросив відправити його під домашній арешт, пославшись на стан здоров'я.

"Нещодавно у мене діагностована стенокардія другого ступеня, довідок я не встиг отримати. Я приймаю необхідні препарати щодня. Мені б хотілося проходити запобіжний захід як домашній арешт. Заява слідчого про те, що я можу сховатися за кордон, відверто смішна. Я перебуваю в більшості країн світу в розшуку Інтерполу, я засуджений Гаазьким трибуналом до довічного ув'язнення за злочин, який не скоїв", - сказав Гіркін.

Адвокати зазначили, що Гіркін не визнає провини у справі, але не заперечує об'єктивну сторону, "що він висловив свою думку щодо проблематики, пов'язаної з Кримом і щодо того, що не платять військовослужбовцям 105-го та 107-го десантних полків".

У результаті, після дебатів адвокатів і прокурорів, Міщанський районний суд Москви відправив Ігоря Гіркіна до СІЗО до 18 вересня.

Керівник московського відділення "КРП" Ростислав Марсов назвав справу проти Стрєлкова "політично мотивованою".

"Наразі відбувається зачистка як в армійському середовищі, так і серед патріотичної громадськості. Всі нинішні дії влади спрямовані на те, щоб нас залякати, але ми цього не боїмося", - сказав він.

Неадекватність та комедія

"Те, що сталося сьогодні з Гіркіним – комедія. Довгі роки він вважався недоторканним, по-перше, тому, що він колишній офіцер ФСБ, і по-друге за свою діяльність на Донбасі у 2014 році. Його не чіпали всі ці місяці війни, хоча він критикував і Міноборони та Шойгу. Але Гіркін, я думаю, вийшов із берегів, почавши критикувати Путіна, - каже в коментарі "Апострофу" колишній офіцер СБУ, експерт Інституту майбутнього Іван Ступак, - Ця подія свідчить про неадекватність російської влади. З одного боку, статтю про екстремізм осуджують опозиціонеру Навальному за якою йому загрожує 20 років. А з іншого боку – екстремізм звинувачують Гіркіна, який підтримує війну і більше того, був її учасником".

Іван Ступак не сумнівається, що "фас" дали із Кремля і сам Гіркін про нього не знав.

"Путін, після недопутча Пригожина став сумніватися у вірності своїх прихильників і почав їх зачистку. Але, я думаю, Гіркіну тюремний термін не загрожує", - каже експерт.

Те, що російська влада втратила адекватність, вважає і політолог Віктор Небоженко.

"Багато хто говорить про те, що у Росії відбувається боротьба веж Кремля. Я вважаю, що це не так. Йдеться про неадекватність Путіна. Пригожин зі своїм ПВК збив п'ять літаків, загинули льотчики, але путін його прийняв у Кремлі і навіть, може, подякував, відправивши до почесного заслання. А Гіркін за розпорядженням Путіна збив пасажирський літак і путін його почав пресувати. Проте все це нам грає на руку", – каже експерт.

На думку політолога Віталія Кулика, все, що відбувається з Гіркіним, не слід вважати за чисту монету.

"Гіркін ніколи не був самостійною фігурою. Він озвучував те, що йому казали. У цьому випадку у ФСБ. Затримання Гіркіна – це частина сценарію. Таким чином влада хоче поставити на місце "розсерджених патріотів". Робиться це для майбутньої виборчої кампанії Путіна наступного року. Усі ці "розсерджені патріоти" - потенційний електорат Путіна і з їхнього боку не повинно бути жодної критики вождя", - каже політолог.

"Я думаю, що Гіркіну нічого не буде. Його налякають і відпустять, я б сказав - їм користуються, щоб поставити в стійло. Тепер так звані воєнкори теж подумають, що говорити і як", - резюмував Віталій Кулик.

Читайте: Незаперекайся від суми та в'язниці: яскраві меми на затримання Гіркіна – Стрєлкова

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів