RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Потужний вибух у Сергієвому Посаді: що приховує Кремль

На заводі могло бути пошкоджено дороге військове обладнання

На заводі могло бути пошкоджено дороге військове обладнання "Гриб" після вибуху на заводі у Сергієвому Посаді Фото: realgazeta.com

У Сергієвому Посаді Московської області близько опівдня пролунав потужний вибух – у небі було видно величезний стовп диму. У росії стверджують, що на повітря злетів склад піротехніки на території Загірського оптико-механічного заводу. Проте є версія, що на заводі в Сергієвому Посаді виготовляли не салюти, а дуже важливі комплектуючі для російської армії. Що там могли продукувати, чи зможе росія відновити завод та чому цей вибух не лише про військовий вплив - розповів в етері Апостроф TV український військовий історик, доктор історичних наук, професор і завідувач кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного АНДРІЙ ХАРУК.

Сама назва підприємства "оптико-механічний завод" далеко не завжди відповідає дійсності. Є випадки, коли, наприклад, ракети випускає машинобудівний завод. Але дійсно, головний профіль цього Загірського заводу – це виробництво точної оптики. При чому такої, яка працює і по інфрачервоному діапазону – тобто тепловізори. Відповідно, йдеться про виробництво дуже широкого спектру продукції військового призначення.

Дивіться: Літали уламки скла і вибиті рами: момент вибуху в Сергієвому Посаді потрапив на відео

Що ще там було? Важко сказати. Ми бачили офіційну реакцію росіян, що вибухнула піротехніка – якась приватна компанія орендувала приміщення. Разом з тим, зʼявляються фото розкиданих артилерійських снарядів. Виникає питання – що це за фірма з піротехнікою, яка артилерійські снаряди там зберігала.

Порушення техніки безпеки кричуще, і результати – приємні для нас, оскільки обладнання для виробництва оптики є делікатним. Воно тонке, так би мовити. Навіть якщо його не зруйнувало під час цього вибуху, від ударної хвилі воно точно вийшло з ладу. Ми ж бачили ці відео і фото – цілого вікна не лишилося. Навіть навколишнім будівлям дісталося. Можемо припустити, що цей завод виведено з ладу. При чому, на досить тривалий термін.

Дивіться: "Такий гриб росте, страшно!" Росіян налякала "бавовна" на Загірському заводі, відео

Все це обладнання є імпортним, високоточним. Відповідно, воно підсанкційне, бо це продукція якщо не суто військова, то принаймні подвійного призначення. Воно підлягає відповідному експортному контролю. Так просто придбати його на ринку, як моторчики до "шахедів", не можна. Є обмежене коло виробників, і цей ринок достатньо контрольований. Можемо сподіватися, що росіяни найближчим часом матимуть перебої з цим військовим обладнанням.

Звісно, зараз розголос у ЗМІ, громадській думці. А якщо ще згадати, що Сергіїв Посад – це садиба РПЦ, то ще додається певний ідеологічний чинник. Ми тут мусимо відокремлювати чинник матеріальних збитків і морально-психологічних. Власне, близькість цього заводу до Москви якраз є проявом цього морально-психологічного чинника.

Читайте: "Скоро на вулицю не вийти": росіяни влаштували істерику після "бавовни" на Загірському заводі

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію