RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Здоров'я

Європа б'є ковід-рекорди: чому не рятує вакцина і на що чекати Україні

У деяких країнах Європи фіксуються величезні цифри захворюваності

У деяких країнах Європи фіксуються величезні цифри захворюваності Фото: Getty images

Статистика заражень та смертності від коронавірусу в Європі останніми днями показує різкий ріст. І це при тому, що рівень охоплення вакцинацією в ЄС є досить високим, порівняно з нашою країною. Чому в щепленій Європі цифри зростають, і чого на цьому фоні чекати в Україні. Адже, як показує практика, ковідна хвиля на заході за місяць-другий докочується і до нас. Про це у матеріалі "Апострофа".

Європа росте

У сусідній Польщі вакцинованих громадян понад 53% населення. Проте в останні дні тут реєструється понад 23 тисячі нових випадків заражень на день, а 24 листопада в Польщі зафіксовано плюс 28 тисяч заражених. Адже ще на початку листопада кількість нових випадків не перевищувала 10 тисяч. Зростає і смертність: якщо на початку місяця поляки реєстрували 100-150 смертей на день, то зараз 300-400 і навіть більше (24 листопада приріст плюс 460 летальних випадків). Втім антилідером смертності в Європі залишається Україна з показниками 700-800 смертей щодня.

Ще більш тривожний стан справ у Німеччині. У цій країні та на початку місяця були досить високі показники зараження: 20-30 тисяч випадків на день. Але 17 та 18 листопада у Німеччині було зафіксовано 60 та 64 тисячі нових заражень. Але ж у Німеччині майже 67% повністю вакцинованого населення.

Схожа ситуація і в Бельгії, яка взагалі є однією з найбільш вакцинованих країн Європи: 74% населення тут пройшли повний курс вакцинації. Але якщо на початок листопада в Бельгії фіксували 5,6 тисяч нових випадків зараження на день, то під кінець другої декади понад 20 тисяч.

Що ж відбувається? Чому вірус виходить на нові рекорди у країнах, де більше половини громадян отримали щеплення?

Вакцинований, але заражений

Насамперед, на думку епідеміолога Людмили Мухарської, не варто ідеалізувати Європу.

"Все ж таки в Європі не всі вакциновані, і якщо брати в абсолютних числах, то невакцинованих досить багато. І, на жаль, не тільки у нас є рух проти вакцинації, а й в інших країнах Європи теж. Крім того, штам Дельта викликає захворювання у дітей, тому відсоток хворих серед дітей вищий. Все це в комплексі призводить до зростання захворюваності", - каже "Апострофу" Мухарська.

Фото: Getty images

Крім того, на думку експертів, вся річ у тому, що вакцинація не обриває вірусних ланцюжків.

"Вакцина не перешкоджає інфікуванню. Вакцина полегшує клінічний перебіг захворювання та знижує показники летальності у разі зараження", - запевняє "Апостроф" завідувач лабораторії в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Марічев.

"Як усі вже побачили, вакцина не захищає від захворювання. Вона захищає від тяжкого перебігу захворювання, від реанімації та смерті, але й те, на жаль, теж не всіх", - додає "Апострофу" заввідділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко.

Справді, якщо проаналізувати кількість нових смертей від коронавірусу за останні 7 днів, то можна побачити, що високі показники зараження в умовно вакцинованих країнах ще не означають високу смертність. Ні, смертність, звичайно, зростає (не може не зростати при підвищенні показників інфікування), але не такими темпами, як в Україні.

Наприклад, у Бельгії всього 220 смертей за тиждень, при 20 тисячах інфікованих, а в Україні 4,6 тисячі на тиждень за порівнянними показниками інфікування. У Німеччині, де рівень зараження перевищив 60 тисяч, за тиждень 1,4 тисячі смертей. Страшно уявити, скільки б смертей було зафіксовано в Україні, за аналогічних показників зараження.

Якщо вакцина не є фактором, який стримує поширення коронавірусу, то що ж підштовхує зростання захворюваності в Європі?

Чинники зростання

Таку ситуацію, за словами експертів, зумовлюють кілька чинників.

По-перше, сезонність. "Минулого року також в осінньо-зимовий період спостерігалося зростання захворюваності. Це сезонний варіант підйому, пов'язаний з тим, що розпочався педагогічний процес: студенти, школярі пішли на навчання, скупченість людей у приміщеннях зросла в холодну пору року і все це сприяє полегшенню шляхів передачі вірусу та зростання захворюваності", - пояснює Ігор Марічев.

По-друге, високі показники зараження в Європі, за словами завідувача лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрія Волянського, пов'язані ще з двома чинниками.

"Мутація вірусу та вакцина недостатньо ефективна, - пояснює "Апострофу" Волянський. - Але! Це ж стосується не всієї Європи, а окремих країн: України, Німеччини, Болгарії, Великої Британії. А тим часом у Німеччині та Іспанії приблизно однакова кількість щеплених. Але в Іспанії більше людей перехворіло. А ось Німеччина цей шлях ще не пройшла. Це видно за кількістю смертей".

Фото: Getty images

Справді, за весь час пандемії коронавірус у Німеччині забрав життя 99 тисяч людей, а в Іспанії майже 88. Тобто цифри не надто відрізняються. Але лише населення в Німеччині 84 мільйони людей, а в Іспанії 46 мільйонів. Тобто імунітет, набутий природним чином, також впливає на масштаби зараження населення.

Чого чекати в Україні?

За останнім прогнозом робочої групи НАН України з питань математичного моделювання проблем, пов'язаних з епідемією коронавірусу, наша країна, за винятком Закарпатської та Кіровоградської областей, пройшла пік заражень. Поступово падає смертність.

Відповідно до прогнозів вчених, протягом тижня з 24 по 30 листопада середня кількість нових випадків становитиме 13-13,8 тисяч, а з 1 по 7 грудня - 10-11 тисяч.

Однак оптимізм може швидко змінити нове зростання показників захворюваності.

"Європейські країни близько місяця тому теж пройшли пік. Зараз у них зростання. Ми теж проходимо пік, зараз у нас фіксується спад. Але наприкінці грудня-середини січня, коли люди повернуться з канікул та відпусток, в Україні також може бути новий підйом", – резюмувала Людмила Мухарська.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів