RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Біля Хортиці дістали з Дніпра унікальну історичну знахідку: опубліковано фото

Українська гідроархеологічна експедиція Хортицького заповідника виявила в гирлі Дніпра затонулий корабель, побудований приблизно в 16 столітті.

Про це повідомляє керівник експедиції Дмитро Кобалія на сторінці в Facebook "Хортиця-Скуба".

"Це був вузький човен до 4 м завширшки при довжині до 20 метрів. Дубовий, плоскодонний, з гострим вузьким носом, що закінчується витонченим косим штевнем", - пише він.

За словами археолога, пам'ятник вже піддався розграбуванню, однак незважаючи на це, експедиції вдалося виявити безліч цікавих знахідок.

"Однак навіть там, в цьому потривожені шарі, нас чекали знахідки. Фрагменти посуду, цвяхи і специфічні корабельні скоби без сумніву вказували на середньовічне походження. Обшивка кріпилася встик кованими цвяхами, для чого в дошках вирізалися спеціальні трикутні пази. Цілком імовірно, що судно побудували не в 17, а навіть в 16 столітті. Такі ж скоби є хорошим датуючим матеріалом і повсюдні на середньовічних пам'ятках Польщі, Литви та Німеччини", - зазначає Кобалія.

Вчені також припускають, що "наявність двох кораблів в одному місці може бути слідами однієї історичної події, наприклад битви запорожців з турками".

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", археологи біля села Тягинка в Херсонській області виявили сліди фортеці часів Кримського ханства і середньовічного городища.