RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вербна неділя 2019: фото і рецепти кращих святкових страв

У свято Вербна неділя не прийнято влаштовувати гучні гуляння, так як він випадає на дні Великого посту, проте деякі хочуть себе порадувати і приготувати щось смачне і незвичайне.

У цей день обов'язково за обіднім столом повинна зібратися вся родина.

На стіл в свято можна поставити пісні страви: каші, овочеві котлети і голубці, випічку, гречані млинці, різноманітні овочеві салати і пісні десерти.

Страви з м'яса під час посту варто виключити, але дозволяється риба і в невеликих кількостях вино.

Класичний вінегрет

Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 6-8 порцій.

  • Варений буряк - 2-3 шт.
  • Квашена капуста - близько 250 г
  • Відварений в мундирі картопля - 5-6 шт.
  • Консервований зелений горошок - 1/2 баночки
  • Ріпчаста цибуля - половина цибулини (за бажанням)
  • Мариновані огірочки - 2-3 штуки
  • Сіль, чорний перець і соняшникову олію - для заправки.

Приготування:

Буряк, картоплю і моркву відварити до готовності. Цибулю дрібно нарізати. Також огірки нарізати кубиками. Якщо капуста сильно солона, її слід промити і потім дрібно нашаткувати. Морква, картопля і буряк нарізати кубиками. Змішати картоплю, моркву, огірки, цибуля, капусту, буряк.

Трохи посолити. Заправити олією.

Салат з чорносливом

  • Капуста білокачанна
  • Чорнослив
  • Морква
  • Лимон

Приготування:

Дрібно нашаткувати білокачанну капусту, перетерти її з сіллю і цукром, сік віджати.

Очистити від кісточок і дрібно нарізати заздалегідь замочений на 2-4 години чорнослив.

Натерти на дрібній тертці моркву і половинку лимона. Все перемішати, посипати кмином.

Щі Валаамські

  • Капуста білокачанна - 1 кг
  • Свіжі гриби - 400-500 г
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Борошно - 1 ст. ложка
  • Лавровий лист
  • Петрушка - 4 стебла
  • Чорний перець - 8-10 горошин

Приготування:

Окремо відварити дрібно нарізані гриби, відкинути їх на друшляк і злегка підсмажити.

Капусту, дрібно порізану цибулю, лавровий лист, петрушку, перець тушкувати при додаванні води.

Коли капуста упарітся і стане м'якою, але злегка хрусткою, підсипати підсмажену до світло-коричневого кольору борошно.

У грибний бульйон додати всі компоненти і свіжу зелень.

Щи довго і повільно прогрівати на невеликому вогні, не доводячи до кипіння, щоб вони просочилися грибним і капустяним духом.

Картопляна бабка з грибами

  • Картопля
  • Борошно
  • Гриби
  • Цибуля
  • Вершкове масло

Приготування:

Натерти сиру картоплю на дрібній тертці, додати трохи борошна, солі і замісити тісто негусто.

Приготувати грибний фарш. Для цього гриби ретельно промити, обсмажити, дрібно порубати. Окремо в глибокій сковороді обсмажити до золотистого кольору нарізану кільцями цибулю, додати підготовлені гриби, посолити, добре перемішати.

У форму для запікання, змащену жиром, укласти половину картопляної маси, потім грибний фарш і зверху -залишається картопля.

Поставити в духовку для запікання. Через 5-10 хвилин поверхню картопляної бабки змастити маслом для утворення рум'яної скоринки і запекти до готовності.

Напій з м'яти і обліпихи

  • Обліпиха - 3 склянки соку
  • М'ята - 100 г.
  • Мед - 50 г.

Приготування:

Сік обліпихи розвести 3 склянками кип'яченої води і 1,5 склянками відвареної м'яти польової, додати 50 г меду, ретельно перемішати, поставити на 2 години на холод. Напій можна пити холодним, а можна перед вживанням підігріти (але не кип'ятити).

Як повідомляв "Апостроф", 21 квітня православні християни відзначають Вербну неділю, або Вхід Господній в Єрусалим. Це один з 12 великих церковних свят в році.