RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

​Річниця Чорнобильської катастрофи: що сталося, причини і наслідки

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства - аварія на Чорнобильській АЕС.

8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією 71/125 проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про чорнобильську катастрофу.

В результаті аварії на ЧАЕС був повністю зруйнований атомний реактор, в навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а хмару рознесло їх по території України, Росії, Білорусі та ряду країн Європи, сталося радіоактивне зараження території загальною площею 207,5 тисячі квадратних кілометрів.

Чорнобильська аварія стала не тільки величезною трагедією і найбільшою екологічною катастрофою ХХ століття, а й уроком всьому людству, показавши, що вийшла з-під контролю ядерна енергія не визнає кордонів. На жаль, її відгомони будуть звучати ще довго і позначаться не на одному поколінні людей.

У сучасному викладі, причини аварії такі:

  • реактор був неправильно спроектований і небезпечний;
  • персонал не був проінформований про небезпеки;
  • персонал допустив ряд помилок і ненавмисно порушив існуючі інструкції, частково через відсутність інформації про небезпеки реактора;
  • вимкнення захисту або не вплинуло на розвиток аварії, або не суперечило нормативним документам.

Забруднення піддалося більше 200 000 км², приблизно 70% - на території Білорусі, Росії та України. Радіоактивні речовини поширювалися у вигляді аерозолів, які поступово осідали на землю.

Інертні гази розсіялися в атмосфері і не вносили вкладу до забруднення прилеглих до станції регіонів. Забруднення було дуже нерівномірним, воно залежало від напряму вітру в перші дні після аварії.

Найсильніше постраждали області, в яких в цей час пройшов дощ. Велика частина стронцію і плутонію випала в межах 100 кілометрів від станції, оскільки вони містилися в основному в більших частках. Йод і цезій поширилися на ширшу територію. Забруднення не обмежилося 30-кілометровою зоною. Було відмічено підвищений вміст цезію-137 в лишайника і м'ясі оленів в арктичних областях Росії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. Грінпіс і міжнародна організація "Лікарі проти ядерної війни" стверджують, що в результаті аварії лише серед ліквідаторів померли десятки тисяч чоловік, в Європі зафіксовано 10 000 випадків вроджених патологій у новонароджених, 10000 випадків раку щитовидної залози і очікується ще 50000. За даними організації Союз "Чорнобиль", з 600 000 ліквідаторів 10% померло і 165 000 стало інвалідами.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилися вражаючі "дитячі" фото з Чорнобильської зони. Відповідні знімки були опубліковані на сторінці "Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник" в Facebook.

Також на початку березня в мережі розмістили фото цілої галявини пролісків в Чорнобилі. Вони "проклюнулися" з-під снігу і зовсім не побоялися морозів, які не відступали в Україні.