RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Вчених здивувала гігантська аномалія в Чумацькому Шляху

Вчені виявили всередині нашої галактики Чумацький Шлях величезні дірки, пророблені невідомим і дуже щільними об'єктом.

Про це стало відомо під час конференції Американського фізичного товариства в Денвері (США).

Так, команда вчених з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики розповіли, що щось "наче куля пронизало і зробило величезні дірки всередині нашої галактики Чумацький Шлях".

Зокрема, астрофізик Анна Бонака розповіла, що виявлені аномалії знаходяться в найдовшому зоряному потоці Чумацького Шляху - GD-1. За її словами, раніше там було кульове скупчення або ж карликова галактика, а зараз - зірки розлітаються. Саме в розльоті зірок астрофізик помітила дивні речі. Так, за звичайних умов, розліт зірок виглядав би більш-менш однаково і витягувався б в одну лінію з розривом там, де спочатку знаходилося скупчення. Однак спостереження показали, що у GD-1 є другий розрив, які відрізняється рваними краями, немов якийсь об'єкт прорвав його.

"Це щось набагато масивніше зірки. У мільйон разів масивніше нашого Сонця. Зірок такої маси просто немає. Ми не можемо цього пояснити. Якби мова йшла про чорну діру, то вона повинна була б бути такою ж надмасивної, як та, що знаходиться в центрі нашої галактики ", - розповіла Бонака в інтерв'ю Live Science.

На її думку мова може йти про ще одну чорну діру, яка знаходится в Чумацькому Шляху. Однак, зазначає Бонака, ніяких слідів її існування вченими раніше не було виявлено. Також Бонака нагадує, що у більшості великих галактик спостерігається всього одна надмасивна чорна діра в центрі.

Вчена також допускає, що мова йде про об'єкт, який в значній мірі складається з темної матерії.

"Можливо, це об'єкт, що світиться, який ховається десь в галактиці. Однак це малоймовірно, оскільки його розміри, - а мова йде про 10-20 парсеків (від 30 до 65 світлових років) в поперечнику - було б нелегко приховати", - резюмує вона.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені заявили про аномальну поведінку найнебезпечнішого вулкана в світі.