RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

​Що запропонував Зеленський депутатам Ради: відео та всі подробиці

Президент України Володимир Зеленський на консультаціях з главами парламентських фракцій і груп запропонував змінами до виборчого законодавства скасувати мажоритарну складову і знизити прохідний бар'єр до 3% на виборах народних депутатів.

Про це повідомив на брифінгу співголова депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутинник.

"Президент запропонував змінити закон про вибори народних депутатів і внести кілька правок, внести короткий законопроект з декількома правками. Перша правка - скасувати мажоритарну систему. Друга правка - знизити прохідний бар'єр до 3%", - повідомив він журналістам у будівлі адміністрації президента.

Зеленський також має намір просити Верховну Раду провести позачергове засідання, щоб затвердити зміни у виборчому законодавстві.

"Згідно з цим консультаціям, є така ініціатива новообраного президента: звернутися до Верховної Ради щодо проведення позачергової Верховної Ради, на якій провести такі зміни законодавства. Всі фракції і політичні групи будуть визначатися", - сказала журналістам біля будівлі адміністрації президента після консультацій у глави держави перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Одночасно, за словами радника Зеленського і адвоката олігарха Ігоря Коломойського Андрія Богдана, в команді Зеленського схиляються до того, що датою проведення дострокових парламентських виборів потрібно призначити 21 липня 2019 року.

"Ми бачимо для себе більш допустиму дату голосування - 21 липень 2019 року. Зараз йде консультація з ЦВК за процедурою виборів. Можливо, звернення до голови ВР Андря Парубія про скликання на завтра, 22 травня, позачергової сесії і прийняття змін до закону про вибори народних депутатів. Зараз є розуміння, що можливо будуть проголосовані зміни до закону про вибори народних депутатів, які скасують мажоритарну систему. Залишиться тільки пропорційна партійна система. Додатковою умовою таких змін є зниження відсоток ного бар'єру. Ще один важливий момент - зменшення термінів тендерних закупівель, які будуть проводитися ЦВК. Це буде поставлено перед Верховною Радою", - сказав він.

Богдан також заявив, що можливо з публікацією указу про дострокові вибори доведеться потягнути пару днів, щоб депутати встигли проголосувати за закони і підписати їх.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський і лідери фракцій Верховної ради провели переговори, результатом яких стало проведення дострокових парламентських виборів 21 липня.