RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Вчених шокувала небезпечна знахідка на дні Індійського океану: карта

На дні Індійського океану виявлений величезний активний вулкан, якого не було ще півроку тому.

Про це, з посиланням на дослідження вчених, пише Science Alert.

Вулкан виявлений біля східного узбережжя острова Майотта. При цьому сейсмологи зазначають, що ще півроку тому вони обстежили регіон під час сейсмічної активності і ніякого вулкану не виявили.

Так, в листопаді 2018 року відбулася сейсмічне подія, наслідком якої стали тисячі сейсмічних хвиль з максимальною силою в п'ять балів, які, разом з дивною довжиною вібрацій, більше місяця фіксувалися датчиками по всій Землі.

Вивчивши дані, вчені дійшли висновку, що мав місце рух мас магми під Землею. Цю теорію підтвердило і те, що острів Майотта за 40 місяців перемістився на 60 мм на схід і 30 мм на південь.

У березні вчені зафіксували, що острів почав опускатися приблизно на 1 см на місяць - в напрямку з рухом магми.

З цього моменту вчені переключилися на теорію про те, що стали свідками найбільшого в історії людства підводного виверження.

Вивчивши ситуацію на місцевості, вчені виявили діючий вулкан заввишки 800 метрів, який має 5 км в поперечнику. При цьому сейсмологи переконані, що ще шість місяців тому цього вулкана не було.

Вчені встановили, що на глибині між 20 і 50 км під поверхнею Землі існує велика магматична камера. При цьому шлейф вулканічної породи наразі досяг лише глибини 2 км, тому раніше ніяких слідів виверження не було видно.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо про початок виверження Єллоустонського вулкану.