RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​"Газпром" зробив нахабну заяву з приводу транзиту газу через Україну

Російський "Газпром" вважає неможливим підписання нового контракту на транзит газу через Україну, заснованого на європейських правилах, заявив на прес-конференції начальник юридичного департаменту російської компанії Сергій Коваль.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Нас багато разів закликали до укладення контракту на європейських умовах, але це поки неможливо. Тільки минулого тижня було опубліковано постанову, яка задає напрям реформування "Нафтогазу ", - заявив Коваль.

У свою чергу заступник голови правління "Газпрому", генеральний директор ТОВ "Газпром експорт" Олена Бурмістрова відзначила, що російський монополіст може розглянути як середньостроковий, так і короткостроковий транзитний контракт з українською стороною.

"Терміни можуть бути самі різні. Ми гнучкі в наших підходах. Нас влаштує і середньостроковий, і короткостроковий. Ми готові обговорювати будь-які варіанти, коли ми зрозуміємо з ким це обговорювати", - сказала Бурмістрова.

"А як щодо поставок газу на Україну з 2020 року? Ми існуємо в парадигмі дисбалансу. Наші зобов'язання перед Україною як би існують, але питання - чи зацікавлена Україна? Щоб нам побудувати балансування наших обсягів по всіх коридорах, нам необхідно розуміти, які потужності будуть затребувані, яке технічне тиск, які потужності нам тримати на російській стороні щодо українських коридорах. Для цього ми повинні розуміти, будемо ми продавати газ чи не будемо. Або Україна буде закуповувати його десь у третіх сторін і по більш високим цінам", - додав глава" Газпром експорту ".

"Щоб розрахувати всі ці цифри, нам необхідно якесь адекватне спілкування від наших контрагентів. Але тут ми розраховуємо, що це також входить в інтереси української сторони, що країна зацікавлена і в продовженні транзиту, і в нарощуванні обсягів споживання по економічно більш привабливими цінами", - підсумувала Бурмістрова.

Як повідомляв "Апостроф", Україна купує у Росії практично всі енергоносії. Детальніше читайте в матеріалі - Енергетична незалежність України: як зістрибнути з російської голки.