RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

ПАРЄ без обмежень повернула повноваження Росії: реакція Україна

У середу, 26 червня, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) дала добро на повернення Російської Федерації в організацію без обмежень, незважаючи на порушення принципів Ради Європи.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Так, депутати ПАРЄ переважною більшістю відхилили всі поправки, які були запропоновані представниками України, Грузії, Великобританії, Латвії та низки інших держав.

У той же час документ визнав численні порушення принципів Ради Європи з боку Росії, хоча і обмежився закликом виконати попередні резолюції.

Окремо були винесені п'ять вимог, зокрема відпустити українських моряків, які були захоплені Федеральною службою безпеки (ФСБ) РФ поблизу Керченської протоки і заплатити внески в бюджет Ради Європи.

Крім того, від Росії вимагають співпрацювати зі слідством у авіакатастрофі MH17; докласти зусиль, щоб зупинити переслідування ЛГБТ у Росії, особливо в Чечні, і покарати винних у порушенні прав цих людей; співпрацювати зі світовим співтовариством у розслідуванні вбивства Бориса Нємцова.

У відповідь на рішення ПАРЄ делегації України, Польщі, Литви, Естонії та Грузії в ПАРЄ запросили свої парламенти та уряди про подальшу участь у роботі асамблеї. Незабаром з'явилася заява, що українська делегація залишає ПАРЄ.

Також ці країни виступили із спільною заявою, в якій йдеться, що відновлення прав делегації РФ без виконання Москвою жодних з численних вимог ПАРЄ, суперечить основним цінностям Ради Європи та її статуту.

"Цей крок посилає дуже неправильний сигнал країні, яка вдалася до збройної агресії, отруєнню осіб, недотриманню прав своїх громадян і прагненню дестабілізувати демократію в Європі", - йдеться у заяві.

Також зазначається, що "майбутнє Ради Європи під загрозою, оскільки вона втрачає довіру людей, на захист яких вона має стояти".

"Ми повертаємося додому, щоб консультуватися з нашими парламентами і урядами про спільні дії в Асамблеї на наступних сесіях", - наголошується у заяві.

Нагадаємо, "Апостроф" повідомляв, що член комітету з регламенту ПАРЄ Петра де Суттер стверджує, що рішення ПАРЄ змінити регламент і запросити російських представників повернутися в асамблею - це крок, що наближає до виходу з тупикової ситуації.

25 червня голова Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Ліліан Морі Паск'є заявила, що необхідна більшість в організації оскаржила повернення до її складу Російської Федерації без обмежень права голосу.

Читайте також матеріал "Апострофа": ПАРЄ повертає Росію: хто винен і що робити Україні.