RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Стало відомо про перший суїцид після перегляду серіалу "Чорнобиль": фото самогубці

15 липня 2019 року в Актобе, Казахстан, ліквідатор аварії на Чорнобильській атомній електростанції Нагашибай Жусупов покінчив життя самогубством після перегляду серіалу "Чорнобиль" від HBO.

Про це повідомляє Daily Mail.

Як зазначається, Жусупова знайшли мертвим після падіння з даху п'ятиповерхового будинку.

Загиблий був одним з ліквідаторів наслідків Чорнобильського вибуху в 1986 році. Після розпаду СРСР, багато пострадянських країн видавали ветеранам Чорнобиля квартири, в якості нагороди за службу. Але Нагашибай не міг отримати належну йому квартиру, і жив в гуртожитку з дружиною і п'ятьма дітьми.

За словами його дочки Гаухар, після перегляду серіалу "Чорнобиль" спогади про ті дні знову повернулися до нього, і Нагашибай не переставав плакати.

Він відчував себе зрадженим, оскільки після 10 років очікування квартири, його ім'я видалили з переліку адрес. Після служби на Чорнобилі його здоров'я різко погіршився і він страждав від головних болів, також в останні роки він все частіше виявлявся в лікарні.

"Нам ніхто не говорив, навіщо нас призивають. Я працював в той час трактористом. Після Чорнобиля здоров'я сильно похитнулося. Я ж ще служив на Семипалатинському полігоні. Буває, йду по вулиці і раптом впаду. Добре, що дружина поруч", - розповідав Нагашибай Жусупов в інтерв'ю виданню "Актобе Таймс".

Голова ГО "Інваліди Чорнобиля Актюбінської області" Бакітжан Сатов заявив, що Жусупов швидше за все наклав на себе руки через відчай.

"Я був з ним знайомий і чув про самогубство. Нагашибай був одним з перших солдат запасу, хто за призовом військкомату відправився на ліквідацію аварії в Чорнобилі, працював на найнебезпечнішому четвертому блоці. У 1997 році йому виділили кімнату в гуртожитку. Він жив там з дружиною і маленькими дітьми. Коли діти підросли, встав в чергу на розширення житлоплощі. Він просив забрати у нього кімнатку в гуртожитку і надати квартиру. Більше 10 років він стояв у черзі. Потім з'ясувалося, що його звідти "прибрали". Він судився, щоб відновитися в черзі на квартиру. Останній раз я бачив його, він шкодував, що так і не може домогтися розширення. Я вважаю, що він зістрибнув з висоти від відчаю, оскільки багато років не міг отримати житло. Зараз в області живе 244 ліквідатора аварії в Чорнобилі, всі ми інваліди. Колись нас було більше 2 тисячі осіб. Близько 20 ліквідаторів досі стоять в черзі на житло. Я буду піднімати питання перед акіматом, щоб вдова Нагашибая все-таки отримала квартиру", - зазначив Сатов.

Також про популярний серіал і трагедію на ЧАЕС читайте в матеріалі "Апострофа": Серіал "Чорнобиль": з надією на "живих і ненароджених".