RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Річниця катастрофи MH17 на Донбасі: головні факти, фото та відео

17 липня 2014 року в небі над Донецькою областю бойовики збили пасажирський літак Boeing-777 рейсу MH17.

Жертви трагедії MH17

У літаку, який прямував з Амстердама в Куала-Лумпур перебували 298 осіб, у тому числі 80 дітей. Всі вони загинули. У числі жертв трагедії 192 підданих Нідерландів, 44 громадянина Малайзії, 27 громадян Австралії, 12 громадян Індонезії, 10 підданих Великобританії, четверо німців і бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один громадянин Нової Зеландії.

Як йде розслідування атаки на літак

Донині триває слідство, а головними обвинуваченими залишаються російські найманці. Правоохоронці вже встановили, що збитий літак був з установки "Бук", яку привезли на Донбас з Росії.

Суд над обвинуваченими по справі про збитий літак повинен відбутися навесні 2020 року. Наразі слідство збирає доказову базу.

Офіційні звинувачення висунуті трьом громадянам РФ (Ігор Гиркин, Дубинський Сергій та Олег Пулатов) і одному українцю (Леонід Харченко), який воював у складі ДНР. Слідство встановило, що росіяни перебувають на території своєї країни, а громадянин України - на тимчасово окупованій території Донбасу. Всі вони знаходяться в міжнародному розшуку.

Сім'ї загиблих написали публічну заяву до слідчих. Вони вважають, що Росія через фейкові новини та соціальні мережі намагається збрехати про подію. Рідні загиблих вимагають встановити імена тих, хто безпосередньо відповідальний за скоєння злочину.

Також своє розслідування веде і група цивільних журналістів Bellingcat, які неодноразово публікували цікаві деталі слідства. Журналісти знайшли незаперечні докази того, що літак був збитий саме російськими найманцями.

Реакція українських правоохоронців

Також своє розслідування ведуть Служба безпеки України та Генпрокуратура України. Українські правоохоронці склали повідомлення про підозру чотирьом особам, яких назвали в Нідерландах:

  • Ігор Гіркін (Стрєлков), в 2014 році - "міністр оборони" у бойовиків ДНР;
  • Сергій Дубинський (ПХмурий), в 2014 році - глава "ГРУ ДНР", підлеглий Стрєлкова;
  • Олег Пулатов (Гюрза), глава 2-го відділу "ГРУ ДНР";
  • Леонід Харченко (Крот), командир розвідувального батальйону 2-го відділу "ГРУ ДНР".

Перші троє - ветерани російських спецслужб або збройних сил. Українець Харченко до початку конфлікту на Донбасі не мав військового досвіду. У ГПУ допускають, що Харченко може бути мертвий, але підтвердження цьому поки не було.

Реакція Росії

Уже в традиційній манері російське керівництво відрікається від усіх звинувачень на свою адресу. Про непричетність РФ до жахливої трагедії неодноразово говорив і сам президент Росії Володимир Путін. Більше того, росіяни постійно погрожують надати слідству докази того, що літак був збитий українськими силовиками. Зі зрозумілих причин, Росія нічого довести не може.

Відео, зроблене одним з пасажирів перед катастрофою:

Як повідомляв "Апостроф", Європейський проект по боротьбі з кремлівської дезінформацією EUvsDisinfo зафіксував 89 російських фейків в ЗМІ щодо катастрофи Boeing рейсу MH17 на Донбасі, збитого російським "Буком".