RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

У США заявили про збиту військовим кораблем іранську "пташку": з'явилася реакція

У четвер, 18 липня, корабель Військово-морських сил США збив іранський безпілотник в Ормузькій протоці.

Про це повідомляє видання "Голос Америки".

Інцидент стався за участю корабля Boxer після того, як дрон наблизився до судна на відстань 900 метрів, загрожуючи безпеці військових.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп закликав інші країни засудити Іран і захистити свої кораблі. За його словами, Boxer входить до складу групи кораблів ВМС США, яка знаходиться в протоці, розташованій між Перською і Оманскою затоками.

Також ситуацію навколо збитого безпілотника прокоментували і в американському військовому відомстві.

"Безпілотний авіакомплекс підлетів до Boxer і розташувався в небезпечній відстані", - йдеться в заяві представника Пентагону Джонатана Хоффмана. Однак він не вказав, кому належав безпілотник.

За словами Хоффмана, інцидент стався приблизно о 10 годині ранку за місцевим часом, коли судно проходило через Ормузьку протоку.

"Корабель здійснив оборонні дії проти безпілотника, щоб забезпечити безпеку корабля і його екіпажу", - додав він.

Незабаром після цього міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив, що йому невідомо про збитий іранський безпілотник в Ормузькій протоці.

"У нас немає інформації про те, що сьогодні ми втратили безпілотник", - заявив Заріф.

Відзначають, що інцидент стався після того, як 20 червня сили Корпусу вартових ісламської революції збили безпілотний літальний апарат RQ-4 Global Hawk США, який перебував, як стверджують в Пентагоні, в міжнародному повітряному просторі в тому ж регіоні.

Ту подію американські чиновники називали "неспровокованою атакою". У Тегерані ж заявили, що безпілотник був збитий після того, як він порушив повітряний кордон країни.

Крім того, 14 червня Дональд Трамп звинуватив владу Ірану в причетності до атаки на нафтовому танкері в затоці Омана. Тегеран відкинув причетність до інциденту, звинувативши Вашингтон у спробі зірвати проходили переговори з Японаєю, що в той час проходили, і замаскувати економічний тероризм проти Ірану.

Як повідомляв "Апостроф", президент США Дональд Трамп підтвердив, що збирався завдати ракетних ударів по території Ірану у відповідь на збитий американський безпілотник.