RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

КНДР захопила судно з російськими моряками: в мережі згадали про Україну

КНДР у ніч на 17 липня захопила російське риболовецьке судно з 17 моряками на борту, про інцидент стало відомо тільки зараз.

Про це повідомляє "Комерсант".

За словами заступника директора Північно-Східної рибальської компанії, яка володіє кораблем, Сергія Седлера, 15 росіян і двох південнокорейців, які прямували з території Південної Кореї в Японське море для ловлі краба, конвоювали в КНДР.

Так, російського консула пустили до них тільки у вівторок, 23 липня, моряків постійно допитують.

Седлер додав, що судно вийшло з південнокорейського порту Сокчо і прямувало в район свого традиційного промислу в Японському морі. Захоплення сталося приблизно в 55 морських милях від території КНДР. Затриманих конвоювали в північнокорейський порт Вонсан, де утримують у поганих умовах.

"Там немає вентиляції, температура +30+35 градусів. Допитують і обшукують два рази в день, дуже жорстко", - сказав він.

Директор компанії уточнив, що причиною арешту нібито став незаконний перетин кордону так званої зони військового охорони, яку КНДР довільно встановила в 50 морських милях від берега. На момент затримання судно було без вантажу.

Варто відзначити, що на інцидент бурхливо відреагували в мережі, пригадавши, що Росія, яка тепер скаржиться на незаконне затримання своїх моряків, точно так же захопила українські судна і моряків у Керченській протоці, а потім ще і судила їх.

Як повідомляв "Апостроф", раніше літак військово-космічних сил Росії двічі порушив повітряний простір Південної Кореї в районі Японського моря: у відповідь було піднято винищувачі.


25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

Україна вимагає від Росії звільнення захоплених моряків і вважає їх військовополоненими. В управлінні верховного комісара ООН з прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені повинні перебувати під захистом Женевської конвенції.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених моряків і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до Росії, яким суд зобов'язав РФ звільнити моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Термін виконання рішення закінчився 25 червня. У цей день від Міністерства закордонних справ Росії надійшла нота, якою Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді МЗС України назвало позицію Москви неприйнятною.