RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Медовий Спас 2019: що не можна робити на Маковія

14 серпня православні християни в Україні святкують Перший (Медовий) Спас, який також називають Маковієм. У 2019 році це свято випадає на середу. У день Медового Спаса починається Успенський піст, який стоїть в календарі християнських свят перед святами Преображення Господнього та Успіння Божої Матері. Він триватиме два тижні - до 28 серпня.

На Маковія освячують мак, мед, воду і букети-обереги з польових квітів. Сухоцвіти прийнято тримати в будинку цілий рік. Вони захищають житло від напастей, а рідних - від хвороб.

У цей день також існують певні заборони, яких варто дотримуватися. "Апостроф" розповідає, що не можна робити на Медовий Спас (Маковій).

Що не можна робити у цей день

У день Медового Спаса не рекомендується голосно говорити, а також влаштовувати гучні гуляння. Всі роботи по дому і в городі також краще відкласти або зробити напередодні свята. Забороняється шити, прати, прибирати, прасувати, копати й будувати.

Не можна сваритися, лаятися або бажати комусь зла. Вважається, що неприємності, які побажаєш в цей день, повернуться до тебе сторицею.

Читайте: Медовий, Яблучний і Горіховий: коли святкувати три Спаси у 2019 році

Оскільки на Маковія починається піст, то з цього дня важливо дотримуватися заборон в їжі. Не можна їсти м'ясо, молочні продукти, яйця, рибу, а в деякі дні забороняється гаряча варена їжа і олія.

Купання 14 серпня також під забороною. Після Іллі вода в річках і озерах стає холодною, брудної і з затхлим запахом. Вважається, що така вода може завдати шкоди здоров'ю.

Ще одна заборона пов'язана з медом. Вважається, що не можна вживати мед в їжу, поки він не буде освячений у цей день у церкві.

Також не можна бути жадібним і скупим. А допомога нужденним принесе милостивій людині щастя.