RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Яблучний Спас: що не можна робити 19 серпня на Преображення Господнє

19 серпня православні християни в Україні святкують Яблучний Спас, або Преображення Господнє - одне з найважливіших церковних свят.

Легенда свідчить, що саме в цей день Ісус Христос разом з апостолами піднявся на гору Фавор. Під час молитви він несподіванно преобразився перед своїми учнями: його вбрання засяяло неймовірною білизною. Своїм преображенням Христос відкрив апостолам своє призначення, що він - Син Божий. Коли Ісус повернувся до людей, то попросив їх зібрати яблука, щоб Отець освятив їх. Звідси і пішла ще одна назва свята - Спас на горі.

У цей день прийнято йти в храм і освячувати яблука, груші, виноград та інші плоди, що дозріли в саду. У день Яблучного Спаса також існують певні заборони, яких варто дотримуватися.

"Апостроф" розповідає, що не можна робити в свято Преображення Господнього.

Що не можна робити в цей день

- Так як Яблучний Спас - розпал Успенського посту, тому варто дотримуватися деяких заборон в їжі. Не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця. Але з нагоди свята церква допускає вживання риби і трохи червоного вина.

- Забороняються всі роботи по дому і в городі. Не можна шити, в'язати, прати, будувати і копати. Наші предки вірили, що якщо в Яблучний Спас захоплюватися важкою роботою, то до кінця життя доведеться лити сльози.

- Ще одна заборона стосується тварин. У день Яблучного Спаса не можна завдавати шкоди живим істотам, в тому числі й вбивати мух та інших комах. Кажуть, що якщо в цей день на вас сяде муха, то найближчим часом на вас чекає щастя. При цьому важливо комаху не проганяти, а почекати, поки вона полетить сама.

- Не можна сваритися, лаятися або бажати кому або зла. Вважається що неприємності, які побажаєш в цей день, можуть повернутися до тебе в майбутньому.

- Не можна їсти яблука свіжого врожаю до Яблучного Спаса. Особливо це стосується прекрасної половини. Вважалося, що якщо жінка з'їсть плід до свята, то накличе біду на всю сім'ю.

- У свято Преображення Господнього неможливо вінчання. Також варто утриматися від розважальних заходів і гучних гулянь. В цей день також не рекомендується голосно розмовляти.