RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Життя після апокаліпсису: на Заході описали сценарій ядерної війни США і Росії

Повномасштабна ядерна війна між США і Росією призведе до наступу темної і холодної зими, яка триватиме близько десяти років.

Про це з посиланням на дослідження вчених повідомляє Daily Mail.

Фахівці з Ратгерського університету, Національного центру атмосферних досліджень і Колорадського університету в Боулдері застосували для моделювання наслідків ядерної війни нову схему, що відрізняється більш високою роздільною здатністю і більш високим лімітом застосовності - 140 кілометрів над поверхнею, що на 60 кілометрів вище, ніж у раніше представленій моделі НАСА.

Згідно з дослідженням, пожежі, викликані масштабним застосуванням ядерної зброї, викинуть в атмосферу 147 мільйонів тонн сажі, яка, протягом декількох тижнів поширившись стратосферними вітрами по всій земній кулі, затулить сонячне світло. Експерти прогнозують, що для того, щоб завіса почала помітно очищатися, потрібно близько семи років, а для того, щоб показники світності у поверхні Землі повернулися до нормального рівня, - ще три роки.

У свою чергу, наявність завіси з сажі призведе до падіння приповерхневої температури повітря більш ніж на вісім градусів Цельсія. Як свідчать представлені в дослідженні графіки, на цьому рівні температурна аномалія триватиме близько чотирьох років, а для повного повернення показника до довоєнних значень буде потрібно близько десятиліття.

Також, як відзначається, атмосферні ефекти приведуть до колапсу мусонів і значного збільшення мінливості циклу Ель-Ніньо (коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, що надає помітний вплив на клімат).

Модель в цілому повторює висновки попередніх - наприклад, представленої в 2007 році Інститутом космічних досліджень імені Годдарда при NASA. При цьому нова модель, в яку закладено більш складне уявлення про поведінку зважених часток, показує, що хмара сажі зникне швидше, ніж в більш старій моделі НАСА, однак ступінь реакції клімату залишиться в цілому схожою.

Збільшення роздільної здатності моделі дає в прогнозі більш сильне падіння як температури, так і рівня опадів в цілому по планеті в перші кілька років після ядерних атак.

Крім того, північний полярний вихор - потік повітря, який швидко рухається і оточує північний полюс, - в перший рік після війни посилиться, що призведе до деякого підвищення температури (але при цьому вона залишиться нижче нуля) щодо нормальних значень як в Арктиці, так і в північній Євразії.

В цілому отримані дані підтверджують прогнози широкого кола істотно менш складних моделей, які використовувалися в 1980-х роках.

"Моделі свідчать, що за великомасштабною ядерною війною між Сполученими Штатами і Росією піде ядерна зима", - пишуть дослідники.

"Повномасштабна ядерна атака була б самогубством для країни, яка вирішить провести таку атаку", - вказують вони, підкресливши, що використання ядерної зброї Сполученими Штатами і Росією буде мати катастрофічні наслідки для всього світу. "У кінцевому рахунку, необхідно скорочення ядерних арсеналів і можливе роззброєння всіх сторін, що володіють ядерною зброєю", - уклали вчені.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 2 серпня США офіційно вийшли з російсько-американського Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).