RU  UA

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

В уряді назвали умови для запуску ринку землі в Україні

Для запуску прозорого ринку землі в Україні необхідно зрозуміти, хто контролює землі сільгосппризначення і хто є кінцевим власником.

Про це в ефірі програми "Право на владу" в ефірі телеканалу "1 + 1" сказав міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

Він зазначив, що ринок землі є, але він непрозорий і існує для тих, хто має доступ і гроші. Щоб ринок став відкритим необхідно забезпечити дві речі.

"Перше - потрібно зрозуміти, хто є кінцевими власниками. Знаємо, що є тіньовий або напівлегальний ринок оренди. Ми не знаємо, хто є кінцевим власником", - сказав Милованов.

Крім того, необхідно зрозуміти, хто контролює компанію, яка володіє землею. "І це потрібно з'ясувати, тому що країна знаходиться в стані війни. Тому важливо дізнатися, хто є вже сьогодні справжніми людьми, які контролюють землю в Україні", - підкреслив міністр.

У Facebook Милованов розписав основні положення закону про обіг земель:

- Купувати землі с/г призначення зможуть українські фізичні та юрлліц, територіальні громади та держава.

- Малих фермерів і фізосіб, які купують до 500 га будуть фінансово підтримувати (компенсація відсотків і ін.).

- Концентрація власності передбачена на рівні 15% область і 0,5% країна.

- Стартова ціна продажу державних / комунальних земель через торги - НВО (нормативна грошова оцінка).

- Заборона придбання у власність ділянок громадянам і капіталу РФ.

- Скасування мораторію.

- Дата введення - 1 жовтня 2020 року.

Міністр підкреслив, що прозорий ринок дозволить вирівняти всіх його учасників.

"Проблеми, які існують сьогодні зі зверненням землі, повинні бути вирішені шляхом створення однакових правил гри для всіх", - підкреслив Милованов. За його словами, прозорість ринку - це найкращий захист від тіньових схем.

Милованов вважає, що сьогоднішній тіньовий ринок дає можливість провести тіньові схеми в свою користь.

"Я закликаю все суспільство стежити за тим, хто стане власником землі. Це важливо - не закон захищає, а суспільство захищає. Українець повинен отримати землю. Від впровадження ринку землі повинен виграти той, хто готовий на землі працювати, а не той, у кого краще зв'язку або кращі юристи ", - підкреслив Милованов.

Як повідомляв "Апостроф", в п'ятницю, 20 вересня, в Україні пройдуть акції аграріїв проти продажу української землі іноземцям . Про це повідомив голова "Всеукраїнської Аграрної Ради" Андрій Дикун після зустрічі аграріїв з президентом Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром України Олексієм Гончаруком.