RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Археологи виявили в Польщі аналог знаменитого Стоунхенджа

У Польщі були виявлені стародавні споруди типу Стоунхенджа віком понад 6800 років. Археологи стверджують, що люди епохи неоліту використовували цей ритуальний об'єкт протягом 200-250 років, причому кожні кілька десятків років у нього з'являлися нові функції.

Про це повідомляє "Вокруг света".

Діаметр споруди становить близько 110 метрів - в три рази більше, ніж діаметр внутрішнього кола валунів з пісковика в Стоунхенджі. Цей об'єкт археологи виявили ще в 2017 році, але тільки зараз їм вдалося з'ясувати вік споруди. За даними польського Міністерства науки, радіовуглецеве датування показало, що об'єкт був побудований до 4800 до н.е.

"Польський Стоунхендж" знаходиться в селі Нове Обезеже, зовсім недалеко від кордону з Німеччиною. Він складається з центральної зони, вхід до якої позначений трьома воротами, і чотирьох ровів, що оточують центральне коло. Кожен дальній рів більше і глибше попереднього, і археологи встановили, що вони викопувалися з відносно регулярними інтервалами кожні кілька десятків років. Глибина ровів варіюється від 1 до 2 метрів.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що під час час розкопок біля Іллінської церкви в селищі Короп Чернігівської області археологи виявили цікаву знахідку.