RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Помер відомий український художник: в мережі хвиля скорботи

У вівторок, 3 грудня, у віці 89 років помер головний художник театру ім. Марії Заньковецької Мирон Кипріян.

Про це повідомила у Facebook поетеса Людмила Пуляєва.

"Сумна звістка: помер народний художник України Мирон Кипріян", - написала вона.

"Ціла епоха Заньковецької сценографії", "Дійсно сумна звістка! Дуже сумна!!! Великий театральний художник! Проживши довге життя пан Мирон любив тільки театр!Він був відданий театру Марії Заньковецької до останнього подиху!!!Я дякую Вам Великий Майстре за Ваш талант! Я аплодую Вашим виставам! Я аплодую Вашій любові до театру", "Надзвичайна особистість.Вічна пам'ять", - пишуть у коментарях.

"Ми впродовж року працюємо над документальним фільмом про нього і його творчість, який плануємо завершити до його 90-річчя наступного року. Це було унікальне спілкування і співпраця. Сподіваюсь, що вдасться передати це в нашій спільній роботі", - написала журналіст Дарія Гірна.

Кипріян народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, лауреат премії імені Владислава Клеха (США) та багаторічний головний художник театру ім. Марії Заньковецької.

Народився Мирон Кипріян 27 липня 1930 року у Винниках. Його батько, Володимир Кипріян (народився 28 липня 1896 році в Ярославі (нині Польща), зовсім молодим вступив у легіон Українських Січових Стрільців, дослужившись із рядового стрільця до четаря.

Навчався Мирон Кипріян у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (1954 р.), в художній майстерні Вітольда Манастирського. Від 1957 р. – художник-постановник театру ім. Марії Заньковецької, а з 1963 р. обіймав посаду головного художника театру.

Як повідомляв Апостроф, в неділю, 27 жовтня, у Великобританії на 77 році життя помер радянський і російський правозахисник, дисидент і письменник Володимир Буковський.