RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Звільняємо свої землі: в РНБО дали прогноз щодо ймовірності "хорватського" сценарію на Донбасі

У Раді національної безпеки та оборони України вважають, що Збройні сили України мають бути підготовлені до повноцінного наступу на противника на Донбасі з метою повернення окупованих територій.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на інтерв’ю "Донбас.Реалії" із генерала-майора ЗСУ та заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергія Кривоноса.

Він зазначив, що наступ української армії можливий тільки за умови підтримки такого кроку у міжнародних партнерів.

"Моя думка: Збройні сили України повинні бути готові до силового звільнення територій Донбасу, якщо буде ухвалено таке політичне рішення. Маємо бути готові до цього. Наскільки це буде можливо залежить від роботи політиків на рівні підтримки інших держав. Тому що, якби не було підтримки Хорватії з боку країн НАТО, то не було б і хорватського сценарію. Варіант не виключається, якщо буде ухвалене політичне рішення. Все залежить від того, наскільки ми підготуємо свої Збройні сили. Ми повинні бути готові до цього і займаємося відпрацюванням зі звільнення нашої, підкреслюю, нашої землі. Ми не захоплюємо чужі землі, ми звільнюємо свої землі", - зазначив генерал.

За його словами, перед підготовкою такого роду силової операції, в обороні України треба здійснити декілька важливих кроків, важлива частина з яких політичного характеру, ще частина – з укріплення оборони та армії.

Також заступник секретаря РНБО додав, що такий розвиток подій може зайняти як мінімум кілька місяців.

"Є комплекс заходів, які необхідно провести перш ніж ухвалити рішення. Перше – це продовження політичного руху на продовження і посилення санкцій щодо РФ. Друге – створення надійної системи територіальної оборони. Третє – посилення армії і здатності наступальні дії. Коли комплекс заходів буде виконаний, і є політичні рішення щодо Росії – поки Росія категорично не хоче їх виконувати – тоді за рахунок посилення санкцій і послаблення Росії, у нас є можливість звільнити території силовим шляхом. У разі, якщо Росія нічого не буде робити, щоб підтримати підрозділи сепаратистів. Це цілий комплекс, в тому числі міжнародна підтримка повинна до цього йти. Це треба готувати і до цього треба готуватися самим. Це не за місяць-два проводиться, але це можливо", - додав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент України Володимир Зеленський обговорив з чинним головою ОБСЄ цілодобове спостереження на території Донбасу та на російсько-українському кордоні.