RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Україна значно піднялася в престижному рейтингу демократії: що це значить

Україна стала вище в рейтингу індексу демократії за підсумками 2019 року.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання The Economist.

Наша країна зайняла 78 місце, тоді як в 2018 році вона перебувала на 84 місці. Зазначена позиція в рейтингу відносить її до країн з так званим "гібридним режимом" - всього вдалося набрати 5,9 балів з 10.

Стан демократії визначали за чотирма критеріями, серед яких участь у виборах, політичний процес і плюралізм, політична культура та функціонування уряду. В Україні функціонування уряду виявилося найслабшою категорією - 2,71 бала.

У новому рейтингу сусідами України стали Північна Македонія, Албанія і Бангладеш.

Сам індекс демократії визначається на основі відповідей на 60 запитань, кожен з яких має два або три варіанти відповіді. Самі питання розділені на наступні категорії: вільні чи національні вибори в країні; безпеку виборців; вплив іноземних держав на уряд; спроможність державних службовців для здійснення політики.

В результаті якщо індекс демократії для країни становить 8-10 балів, то це країна з повноцінною демократією; при індексі демократії від 6 до 7,9 балів демократія в країні вважається неповною; 4-5,9 балів - в країні панує гібридний режим; менше 4 балів - авторитарний режим в країні.

Як повідомляв "Апостроф", в щорічному рейтингу інноваційних економік за версією агентства Bloomberg Україна зайняла 56 місце, опустившись на три позиції в порівнянні з минулим, 2019 роком.