RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Скло замість мозку: археологи показали унікальне фото жертви виверження Везувію тисячі років тому

Італійські археологи виявили речовину мозку, яке перетворилася в скло після виверження Везувію в 79 році нашої ери.

Розкопки проводилися в древніх містах Помпеї і Геркуланум, йдеться в статті журналу New England Journal of Medicine.

За даними дослідників, останки жертви виверження вулкана було виявлено ще в 1960-і роки під шаром вулканічного попелу в одному з будинків. Тільки зараз вчені вивчили головний мозок цієї людини і зробили сенсаційне відкриття.

"Збережені давні рештки мозку в цілому є надзвичайно рідкісної знахідкою. А в даному випадку ми маємо перше в історії відкриття древніх останків людського мозку, осклянілих від спека температурою близько 520 градусів за Цельсієм, викликаної виверженням вулкана", - говорять вчені.

Мозок перетворився в скло через процес вітрифікації, при якому мозкова тканина при високій температурі перетворюється в скло або глазур.

"Уважно оглянувши останки цієї жертви, я помітив, що всередині голови щось світиться. Частина черепа була відкрита в результаті вибуху. Придивившись, я зрозумів, що це маленькі чорні осколки, що зовні нагадують дзеркало, на вигляд - щось на зразок обсидіану, але безумовно більш крихке", - відзначають археологи.

Нагадаємо, що в Житомирі на території колишнього магістрату, який продовжують реставрувати, археологи знайшли десятки предметів побуту минулих століть.