RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У Німеччині виступили з гучною ініціативою по Донбасу: озвучено 12 кроків

На Мюнхенській конференції безпеки, на яку приїхав президент України Володимир Зеленський, перша заява була присвячена Донбасу.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook український журналіст Валерій Калниш.

Учасники Мюнхенської конференції безпеки узгодили 12 кроків, які допоможуть посилення безпеки на території України, а також в євроатлантичному регіоні.

Крок 1. Відновлення СЦКК (ця ініціатива необхідна для більш активної реалізації плану з припинення вогню. Як відомо, Росія покинула комісію кілька років тому).

Крок 2. Переговори про бойові дії на рівні N4 (пропонується розширити теми переговорів в "нормандському форматі" і включити туди тему бойових дій, а також їх припинення).

Крок 3. Розширення свободи пересування (пропонується збільшити кількість пунктів пропуску).

Крок 4. Пошук зниклих без вести.

Крок 5. Планування і реалізація ініціативи з розмінування.

Крок 6. Реконструкція Донбасу (вивчення економічного потенціалу, створення донорського фонду за участю ЄС, західних компаній. До фонду також запропоновано приєднатися Росії).

Крок 7. Створення зони вільної торгівлі (як можливість відновлення Донбасу пропонується створити там ЗВТ - відповідно з іншим оподаткуванням).

Крок 8. Підтримка дорожньої карти щодо санкцій (якщо сторони погоджуються на "мюнхенську ініціативу", то виконання закріплених в ній пунктів може стати підставою для перегляду санкцій проти Росії).

Крок 9. Усунення радіаційної небезпеки (вивезення радіоактивних, отруйних екологію Донбасу, речовин. Адже зараз на Донбасі знаходиться понад 1200 таких джерел токсичності).

Крок 10. Новий діалог між євроатлантичними структурами про побудову взаємної безпеки (один з планів по поверненню впливу Заходу - активна робота щодо забезпечення безпеки в регіоні між МЗС).

Крок 11. Підтримка та визначення областей взаємодії між ЄС і Росією (Калниш уточнив, що таким чином Росію намагаються повернути до сім'ї цивілізованих країн. Так, їй пропонують більш активно співпрацювати в гуманітарній сфері: наприклад, в науці і дослідженнях, транскордонне та регіональне співробітництво, співробітництво в галузі зміни клімату та навколишнього середовища).

Крок 12. Новий національний діалог про особу.

"Новий інклюзивний національний діалог по всій Україні бажаний і може бути запущений як можна швидше. Цей діалог повинен включати осіб, які формують громадську думку, провідних вчених і міжнародно визнаних експертів. Слід докласти зусиль для взаємодії України зі своїми сусідами, особливо Польщею, Угорщиною і Росією . Цей діалог повинен стосуватися теми історії та національної пам'яті, мови, ідентичності і досвіду меншин. Це повинно включати терпимість і повагу до етнічних і релігійних меншин - як в родині, так і в бо леї широкому контексті - для досягнення більш широкої інклюзивності та соціального єднання", - процитував останній пункт журналіст.

Раніше "Апостроф" повідомляв, в "Слузі народу" заявили, що особливий статус окупованих регіонів Донецької і Луганської областей не будуть прописувати в Конституції України.