RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Аналітики Альфа-Банку поліпшили прогноз щодо зростання економіки

В Альфа-Банку представили оновлений прогноз зростання реального ВВП на 2020 рік, він був підвищений до 3,2%, в той же час інфляція протягом більшої частини року буде перебувати нижче цільового діапазону.

Про це повідомляється на сайті банку.

За словами аналітиків, зниження процентних ставок НБУ сприятиме зростанню кредитної активності, і в 2021 році економіка може прискорити темп зростання до 3,8%.

"Ми підвищили прогноз зростання реального ВВП України на 2020 рік з 3% до 3,2%. Згідно з прогнозом, зростання протягом перших трьох кварталів року буде зберігатися помірним в діапазоні 2,3-3,5%. Разом з тим ми бачимо перспективу прискорення зростання економіки в IV кварталі 2020 року до більш ніж 4% у зв'язку з очікуваним прискоренням банківського кредитування, яке забезпечить новий імпульс внутрішньому попиту. Додатковим фактором прискорення економіки в кінці 2020 року стане ефект низької бази порівняння, так як саме на останній квартал 2019 року припали локальні провали виробництва в промисловості і сільському господарстві", - зауважили аналітики Альфа-Банку.

Також в прогнозі зазначається, що однією з відмінних характеристик 2020 року буде низька інфляція. Згідно з прогнозом, середньорічне зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) складе всього 3,4% в порівнянні з 7,9% в 2019 році. Лише в кінці 2020 року інфляція повернеться в цільовий діапазон НБУ (4-6%), реагуючи на пом'якшення грошово-кредитної політики і відновлення цін виробників.

Низька інфляція сприятиме продовженню курсу Національного банку на активне зниження облікової ставки. Аналітики поділяють оновлений прогноз облікової ставки від НБУ в розмірі 7% на кінець 2020 року, але не виключають, що тривале підтримання інфляції нижче цільового діапазону протягом 2020 року може зажадати ще більшого пом'якшення грошово-кредитної політики.

"Зниження процентних ставок в умовах високого рівня ліквідності банківської системи сприятиме розморожування кредитної активності, задаючи новий імпульс для економічного зростання в наступні періоди. Зокрема, наш базовий середньостроковий сценарій передбачає прискорення зростання реального ВВП України до 3,8% в 2021", - йдеться в прогнозі.

Уточнюється, що завдяки випереджальному росту внутрішнього ринку і змін в структурі українського експорту, а також стриманої монетарної і фіскальної політики, українська економіка стала менш вразливою по відношенню до можливих зовнішніх шоків. У середньостроковій перспективі стурбованість викликає можливе ослаблення фіскальної дисципліни в умовах хронічного недовиконання Держбюджету за доходами (в тому числі і через зниження інфляції). Аналітики вказують, що в цьому контексті будь-які ініціативи щодо підвищення державних витрат, в тому числі з метою стимулювання економічної активності, слід узгоджувати з пріоритетом збереження балансу державних фінансів.