RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Допоміг лист від школяра: екс-в'язень Кремля розповів, що рятувало його в путінських катівнях

Журналіст і колишній політв'язень Роман Сущенко розповів, що під час полону в Росії тримався і не занепав духом завдяки творчості - малюнкам, картинам і листам від близьких і просто небайдужих.

Про це він розповів "Апострофу".

оловне - не впасти, не втратити гідності. Тобто без пафосу - вижити, вижити в тих умовах, у які потрапив. Це були книжки, малювання і, звісна річ, листування. Листи від рідних: дружини, доньки, сина, батьків. Було кілька зворушливих глибоких особистісних листів, зокрема, від батька. Він тоді написав мені, що на 77-му році уперше дізнався про чесноти сина: "Уяви собі, сину, як воно, прожити стільки на світі і лише тепер побачити, що в якихось умовах у тебе з’явилися нові якості", - розповів він.

Йому писало дуже багато людей, не тільки рідні та близькі, а й незнайомі люди.

"Було кілька листів і від звичайних людей, які також запали в душу. Зокрема, від моєї землячки з Черкащини - Олени Давидюк, яка з родиною переїхала з міста в село Матусів. Надзвичайно активна людина: вона і хрестиком вишиває, і книжки українські читає, і волонтерить на фестивалі "Ше.Fest". Вона мені розповідала про нові книжки, про фільми, які варто було подивитися після повернення. Ми десь тричі обмінялися думками. Такі великі масиви інформації - як вони з чоловіком вирощують козенят, полуницю, роблять сир - допомагали абстрагуватися мені від умов, у яких я перебував", - розповів Сущенко.

Він розповів про лист, який найбільше йому запам'яталося і вразило - воно було від київського школяра Мирона.

"Ще лист був від київського школяра Мирона, який просто написав кілька фраз: мовляв, "тримайтеся" і "чим я можу вам допомогти?". Я, навіть не сподіваючись на другий його лист, написав: "Дякую, що ви написали. Мені було б цікаво почути про кінематограф і пісні, які вас цікавлять?". Хлопець тоді був у 9-му класі, а мій малий - у 6-му. Відповідь Мирона була дуже цікавою. Я думав - він захоплюється там поп, реп чи ще щось. А він написав: "Я незвичайна молода людина, мене цікавить Віктор Цой та Ігор Тальков". І додав: "Глибина цих пісень надзвичайна". А ще - він описав мені увесь французький та вітчизняний кінематограф. Я був вражений. Цей зошит списаний на 12 сторінок. А ще писав про сучасне мистецтво, і це надзвичайно підживлювало мозок",- поділився екс-ув'язнений Кремля.

Повний текст інтерв'ю Романа Сущенко "Апострофу" читайте тут: Цвіль, гриби, гігантські таргани і миші в ногах - Роман Сущенко розповів про російський полон.