RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Росії суддя раптово визнав СРСР незаконною державою: з'явилася реакція Кремля

Один із суддів Конституційного суду РФ запропонував вважати Росію державою, непричетною до тоталітарних злочинів. У російському парламенті здивувалися такій пропозиції юриста.

Про це повідомляє російське видання "Комерсант".

Член суддівської колегії Костянтин Арановський в "окремій думці" назвав СРСР "незаконно створеною державою" і запропонував не вважати Росію його правонаступницею. Таку пропозицію суддя висловив в коментарі до постанови КС у справі, пов'язаній з компенсацією втраченого житла дітям постраждалих від політичних репресій.

У своєму зауваженні Арановський запропонував не розглядати реабілітацію жертв радянських репресій як відшкодування шкоди, заподіяної потерпілому винною особою. Суддя також запропонував вважати Росію державою, "непричетною до тоталітарних злочинів ні "особисто", ні в правонаступництві".

Позицію судді назвали дивною в російському парламенті, нагадавши, що правонаступництво не стосується спадкоємності політичного режиму.

"Плутати правонаступництво і політичний режим абсолютно неприпустимо, це азбука юриспруденції", - зауважив перший заступник голови комітету нижньої палати парламенту з держбудівництва та законодавства Михайло Ємельянов.

Як повідомляв "Апостроф", раніше правнук Йосипа Сталіна Яків Джугашвілі назвав росіян "моральними виродками", відреагувавши таким чином на результати опитування про жертви репресій. В ході опитування 46 відсотків респондентів назвали "виправданими" жертви радянського народу в сталінську епоху.