RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

В Україні створять відомство по подоланню російської агресії: чим воно займеться

В Україні планують створити Національне агентство з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації.

Про це йдеться в законопроекті №3057 на сайті Верховної Ради України.

Проект закону створений у співавторстві представників фракцій "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Батьківщина" і "Голос". Нове агентство має визначити функції і повноваження, серед яких:

  • забезпечення підготовки консолідованої претензії України як держави, яка зазнала збройної агресії, до Російської Федерації як держави, яка вчинила збройну агресію по відношенню до України;
  • визначення загального обсягу збитків, збитків, видів і форми матеріальної і нематеріальної відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України.

Також в документі йдеться про формування правової позиції "в умовах офіційного заперечення Росією участі її Збройних Сил в агресії проти України".

В консолідованій претензії Україна повинна довести, що в збройній агресії "беруть безпосередню участь не тільки регулярні підрозділи Збройних сил РФ, але і нерегулярні сили і формування найманців, які контрольовані і фінансуються РФ".

Україна також повинна довести, що "в анексованому Криму російська адміністрація та контингент Збройних сил РФ є окупаційною адміністрацією та окупаційними військами, а в тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей функції окупаційної адміністрації виконують структури квазідержавних колабораціоністських утворень ДНР і ЛНР, створені російськими спецслужбами..."

Щоб визначити масштаб збитку, обсяг і форми відшкодування збитків, Нацагентство приділятиме особливу увагу військовим злочинам і злочинам проти людяності, скоєним вищим політичним керівництвом, військовим командуванням і особовим складом Збройних Сил РФ.

Консолідована претензія стане "інструментом спростування тверджень російської влади і пропаганди про те, що події на сході України є внутрішнім конфліктом", "забезпечить єдність зовнішньополітичного курсу держави, підсилить його позиції в переговорах із західними партнерами і міжнародними фінансовими інститутами".

Як повідомляв "Апостроф", народний депутат України від президентської фракції "Слуга народу" Сергій Сивохо анонсував 19 лютого старт Національної платформи примирення і єдності з окупованими територіями Донбасу.