RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Археологи знайшли в печері унікальний скелет первісної людини: фото

У печері Іраку археологи знайшли залишки неандертальця, кістки якого були розташовані так само, як і за життя.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Кембриджське наукове видання Antiquity.

Знахідку виявили в печері Шанідар, що на півночі Іраку. Вперше за останні десять років знайдений скелет є артикульованим (кістки якого розташовані так само, як і за життя). Зокрема, збереглися залишки верхньої частини тулуба і розбитий череп, що належать, імовірно, неандертальцю середнього віку або старше.

Малюнок: реконструкція положення тіла (скелета) знайденого неандертальця

За словами дослідників, знайдений скелет, якого назвали "Шанідар Z", дозволить дізнатися більше подробиць про цей вид - від особливостей його ДНК з тим, які були у неандертальців ритуали поховання та наскільки вони нагадують наші.

"Більшість досліджень про те, як неандертальці ставилися до померлих, змушене посилатися на знахідки 60-річної або навіть 100-річної давності, коли археологічні засоби були більш обмеженими", - зазначила Емма Помер, дослідниця Кембриджського університету.

Відзначають, що в печері Шанідар розкопки залишків неандертальців ведуться з 1950-60-х років. Тоді група археологів на чолі з професором Колумбійського університету Нью-Йорка Ральфом Солецьким знайшла залишки 10 неандертальських чоловіків, причому на одному з кістяків виявили грудки пилку.

На підставі цього Солецький припустив, що неандертальці ховали своїх померлих родичів з квітами. Після цього в наукових колах почалися десятиліття обговорень того, наскільки ця гіпотеза є дійсною.

Неандертальці - це викопний вид людини, що населяв Європу і західну Азію в 230000-27000 роках до нашої ери. Вважається, що неандертальці деякий час жили поруч з людиною розумною і між цими двома видами могло відбуватися схрещування.

Як повідомляв "Апостроф", в єгипетському місті Телль Тіма, який розташований на місці стародавнього міста Тмуіс, археологи виявили скелет воїна, вбитого близько 2200 років тому під час повстання.