RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 квітня

Всі новини

​В "Слузі народу" заговорили про ліквідацію Пенсійного фонду: що буде далі

Глава комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики Галина Третьякова заявила, що розглядається план про ліквідацію Пенсійного фонду (ПФУ).

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Дзеркало тижня".

"Ми зі свого боку думаємо про можливе перезавантаження форми існування ПФУ. Один з варіантів - ліквідація Пенсійного фонду та передача його функцій Мінфіну або Держказначейству. Або перетворення ПФУ разом з фондами соціального страхування і безробіття в Національне страхове агентство. Цей план ми вже презентували разом з урядом", - сказала вона.

Журналісти відзначили, що в суспільстві давно йдуть розмови, що з джерелами наповнення бюджету у нас проблема. Так, колишній міністр соцполітики Андрій Рева заявляє, що в перший раз за двадцять років на 12 мільярдів скорочені соціальні витрати бюджету, також не закладені кошти на щорічну індексацію пенсій.

"Ну, чому ж не закладена. Три рази в цьому році пенсія буде проіндексована. Можливо, відсоток індексації буде менше, ніж розраховував попередній уряд. Тому, що формула 50/50 (ми теж її прийняли) - це половина від величини інфляції і половина від відсотка зростання заробітної плати. А інфляція в 13-18% це не інфляція в 3-5%, яку ми спостерігаємо зараз", - прокоментувала Третьякова.

Вона додала, що в цьому році мінімальна заробітна плата теж виросте двічі - з 1 липня, і з 1 грудня. І все це закладено в бюджет.

"Так, у колишнього міністра є побоювання, що без нього новий міністр Юлія Соколовська щось не дорахувала. Але давайте не будемо забувати, що на чолі Пенсійного фонду все той же, призначений самим екс-міністром, Євген Капінус. Який власне і робив всі розрахунки. І справа тут швидше не в Соколовській або Капінусі, а в складній формулі, прийнятій в 2017 році. Тому що контролювати Пенсійний фонд, фонди соціального страхування і безробіття практично неможливо. І ми працюємо над новим законодавчим механізмом, який би дозволив навести і там порядок", - сказала глава комітету ВРУ з питань соціальної політики.

Як повідомляв "Апостроф", станом на 1 січня 2020 року більшість українських пенсіонерів отримують соціальні виплати за віком з урахуванням трудового стажу. Середня пенсія цієї категорії становить 3064 гривні.