RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

День Кирила і Мефодія: історія свята, головні прикмети і заборони

24 травня православні віруючі відзначають день Кирила і Мефодія.

Свято ще називають Мефодія день, Мокій мокрий.

Історія

Святі Кирило і Мефодій були творцями слов'янської писемності. Вони народилися в місті Солуні в християнській родині.

Мефодій був найстаршим з семи братів. Він упродовж 10 років правив слов'янським князівством, тоді і дізнався основи слов'янської мови. Потім святий вирішив стати ченцем.

Його брат Костянтин, наймолодший у сім'ї, після навчання вирішить піти в монастир. Він побув там, але потім пішов до брата на Олімп.

У 863 році вони разом склали слов'янську азбуку і переклали слов'янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир та вибрані служби. Вони вчили народ.

Пізніше Костянтин захворів смертельною недугою і, в чудесному видінні сповіщений Господом про наближення своєї смерті, прийняв схиму з ім'ям Кирило.

Традиції

У цей день дівчатам варто утриматися від фізичної праці. З давніх-давен в день пам'яті Кирила і Мефодія дівчата плели вінки і ворожили на судженого.

Вінки пускали по воді і вірили, що їх підберуть русалки і будуть в них веселитися по ночах. Взагалі в народі кажуть, що в Мокій мокрий прокидаються русалки, тому 24 травня краще не гуляти біля води.

Прикмети

Раніше люди вірили, що якщо 24 травня буде дощ, то літо буде мокре. А якщо день буде сонячним і теплим, то й літо - спекотним.

Кажуть, що сон з 23 на 24 травня є віщим, він розповідає про події, які відбудуться через два тижні.