RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

МВФ висунув Україні нові вимоги для отримання кредиту: гучні подробиці

Для отримання другого і наступних траншів від Міжнародного валютного фонду, з яким Україна підписала нову програму співпраці, потрібно буде виконати ряд умов в енергетичній, банківсько-фінансовій, фіскальній, судовій та медичній сферах.

Про це повідомляє агентство "Українські новини", посилаючись на власні джерела.

Як стало відомо раніше, нова програма МВФ загальним обсягом фінансування в 5 млрд доларів розрахована на 18 місяців. Перший транш кредиту складе 1,9 млрд і повністю буде спрямовано на покриття дефіциту держбюджету.

Другий транш від МВФ очікується в четвертому кварталі 2020 року. Однак поки достовірно невідомо детальний графік надання решти кредитних коштів і ті умови, які Україна повинна для цього виконати.

За інформацією агентства, в переліку так званих "структурних маяків" є вимоги до змін в енергетичній, банківсько-фінансовій, фіскальній, судовій і "антивірусній" (пов'язаної з COVID-19) сферах.

Серед умов з енергетичного напрямку - зміна статуту НАК "Нафтогаз України" відповідно до норм Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Крім того, необхідно буде в нових договорах на надання комунальних послуг спростити процедуру зміни постачальників газу.

У судовій сфері Верховній Раді потрібно буде змінити процедуру конкурсного відбору членів Вищої ради правосуддя.

Також необхідно буде до осені розробити механізм, який дозволить з 2021 року Державній податковій службі і Державній митній службі працювати як єдиним юридичним особам.

Нацбанку вже до літа необхідно буде затвердити план роботи з проблемними активами держбанків. Крім того, потрібно буде посилити процедуру врегулювання та ліквідації заборгованості пов'язаних осіб. Для цього Верховній Раді потрібно буде внести зміни в закони про Фонд гарантування вкладів і змінити закон про банки і банківську діяльність в частині структури капіталу банків і вимог до капіталу.

У сфері протидії коронавирусній інфекції в Україні навесні 2021 року треба буде провести аудит коштів держбюджету, які були витрачені на боротьбу з COVID-19.

На думку експертів, всі ці умови можуть бути виконані без особливих проблем.

Про те, як співпраця з МВФ позначиться на валютному курсі, і скільки буде коштувати долар читайте в матеріалі "Апострофа": Падіння не уникнути: що буде з доларом до кінця літа.