RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Підписання меморандуму з інвесторами у ВДЕ дозволить Україні уникнути мільярдних позовів - УАВЕ

Енергетична система України перебуває в стані кризи, що викликана запровадженням неробочої моделі ринку, ручним регулюванням, впливом лобістів та популізмом влади.

Про це заявили в Українській асоціації відновлюваної енергетики, до якої входять понад 40% виробників "зеленої" енергії.

"Енергетична система України в стані кризи. Криза є наслідком запровадження неробочої моделі ринку електроенергії, ручного регулювання, впливу лобістських промислових груп та популістичних дій влади", - йдеться у повідомленні.

В асоціації повідомили про затягування процесу перемовин щодо підписання Меморандуму між урядом та виробниками ВДЕ.

"Процес затягується, строки підписання не виконуються. Наміри влади вирішити проблеми енергосистеми через помилки регуляторної політики держави коштом виробників ВДЕ є дискримінацією", - йдеться у повідомленні.

Одним з ключових положень Меморандуму мають стати умови реструктуризації "зелених" тарифів. Проте варіант реструктуризації, що пропонує уряд, не може бути основою консенсусу, оскільки задовольнить лише 20% виробників ВДЕ. У повідомленні наведені варіанти реструктуризації, запропоновані уряду у листах УАВЕ та 12 іноземних інвесторів у ВДЕ. Вони передбачають різні значення зниження тарифів для станцій та відрізняються для СЕС різної потужності.

"Пропозиції УАВЕ та інвесторів відображають позицію більшості учасників галузі та дозволять залучити до підписання Меморандуму максимальну кількість інвесторів та уникнути втрат України від позовів інвесторів", - йдеться у повідомленні.

Невизначеною залишається ситуація зі строками і механізмом погашення заборгованості за вироблену електроенергію та з відновленням поточних платежів. Це потягне за собою неспроможність інвесторів виплачувати кредити. В УАВЕ зазначили, що розуміючи складність ситуації виробники електроенергії з відновлюваних джерел не нараховували штрафні санкції:

"Інвестори ВДЕ розуміють, що 2020 рік є складним у зв’язку з пандемією та з розумінням ставляться до затримок платежів під час карантину на рівні майже 90%. Галузь не нараховувала штрафні санкції, як передбачено у договорі, та готова продовжувати не нараховувати до стабілізації ринку, фактично кредитуючи енергоринок без відсотків, в національній валюті", - зазначено у зверненні.

Наголошується, що успішне підписання Меморандуму можливе лише за умови врахування позиції більшості представників галузі ВДЕ, а не окремих її гравців, що представляють сектор.

"Прийняття рішень щодо реструктуризації "зеленого" тарифу в односторонньому порядку, потягнуть за собою відповідь з боку інвесторів у ВДЕ. Це вплине не тільки на макроекономічну ситуацію в країні, але і зупинить інвестиції й в інші галузі", - підкреслюють в УАВЕ.