RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Коли в Україні введуть накопичувальні пенсії: Шмигаль озвучив терміни

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про перспективи введення в Україні накопичувального пенсійного рівня.

Про це він розповів в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Шмигаль наголосив, що для України введення накопичувальної пенсії - необхідність, викликана складною демографічною ситуацією. У країні мало дітей, відносно багато населення продуктивного віку та пенсіонери.

"Через 15 років частина людей продуктивного віку стануть пенсіонерами, а то мала кількість дітей стане продуктивного віку і ми отримаємо пропорцію двоє на одного. Зараз все просять знизити ЄСВ, але якщо нічого не змінювати, то через 15 років ЄСВ в Україні буде вдвічі більше, ніж сьогодні ", - зазначив прем'єр-міністр.

Він додав, що з цієї причини накопичувальна система - це єдиний шлях для майбутніх пенсіонерів отримувати гідну пенсію, а для бізнесу - зберегти адекватне навантаження.

"Така реформа опрацьована, ми розуміємо як її починати. Обговорюється такий варіант: 2% від нинішнього ЄСВ виділяємо в накопичення, не збільшуючи навантаження ані для фірми ані для людини, і ще 2% беремо по ПДФО. Ці 4% дозволяють в сьогоднішніх цінах при виході на пенсію отримати 1 млн грн. Буде три варіанти. Взяти відразу, тобто при досягненні пенсійного віку отримав всю суму і роби, що хочеш. Другий варіант - розстрочка виплат на 5-10 років. Третій варіант - це довічне утримання, там теж буде певна фіксована сума. Це виходить якийсь пенсійний депозит, де частина забезпечує держава, другу частину може докладати сама людина", - розповів подробиці Шмигаль.

За його словами, в даний час готуються необхідні законопроекти і до 1 січня 2021 року накопичувальну пенсію цілком реально ввести.

Як повідомляв "Апостроф", в Міністерстві соціальної політики розробили новий законопроект, який пропонує змінити солідарну пенсійну систему і запровадити фондування пенсійної системи, щоб "розвантажити" Пенсійний фонд.