RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Аграрії вийдуть на акції проти квотування імпорту міндобрив - глава ВКФ

У четвер, 28 травня, в містах і селах України заплановано акції протесту аграріїв проти наміру Міністерства економіки, торгівлі і сільського господарства ввести квоти на імпорт мінеральних добрив в Україні.

Про це заявив голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник.

Як раніше повідомлялося, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі при Мінекономіки планує ввести обмеження на імпорт міндобрив в Україні з ЄС, Білорусі, Узбекистану та інших країн терміном на 3 роки. Аграрії, експерти, народні депутати виступили проти квотування, оскільки воно зміцнить монополію Ostchem Дмитра Фірташа і спровокує зростання цін на внутрішньому ринку добрив.

"На жаль, аграрії знову змушені виходити на вулиці, тому що наш діалог з міністерством перетворився на монолог. Наші аргументи і цифри наштовхуються на одну позицію: у нас такі наміри", - заявив Іван Слободяник.

Він також повідомив, що всі аграрні асоціації виступили проти планів міністерства і озвучили свою позицію на нараді в Офісі Президента України. Категорично проти квотування також Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики.

"Однак міністерство як і раніше нас не чує. Замість того, щоб займатися польовими роботами, аграрії змушені відстоювати свою позицію на акціях протесту", - підкреслив голова Всеукраїнського конгресу фермерів.

Як повідомляли ЗМІ, в 2010 році Ostchem Фірташа за гроші Газпромбанку викупив чотири приватних заводу з виробництва міндобрив, а на два інших призначив лояльний менеджмент. Встановлення монополії призвело до подорожчання добрив для сільгоспвиробників відразу на 30-40%. З 2014 року почалася лібералізація ринку міндобрив. Було скасовано реєстрацію і знято обмеження для виходу на український ринок виробників з Туреччини, Болгарії, Польщі, Литви, Марокко та ін. В результаті ціни на добрива і собівартість сільгосппродукції знизилися, наблизившись до рівня європейських.