RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Смолій розповів, про що говорив із Зеленським перед звільненням

Екс-глава Нацбанку Яків Смолій розповів про розмову із президентом України Володимиром Зеленським напередодні свого звільнення.

Про це він розповів "LB.ua".

Смолій після напруженої розмови із президентом запитав у нього чи повинен звільнитись.

"Президент не казав: "Все, ти мені набрид, давай пиши заяву". Але я з контексту зрозумів, що маю піти – ми ж усі дорослі люди, все ж ясно. Ну і прямо в нього про це запитав. Він відповів ствердно", - розповів Смолій.

Ця розмова відбулась 30 червня, після засідання Національної ради реформ, проте про що саме говорили Смолій вирішив не розповідати.

"Ми абсолютно виважено обговорили з президентом, як і коли повинен відбуватися процес звільнення голови центрального банку, весь процес переходу, адже це важливо. Я запитав: "Коли ви хочете це зробити? На цій сесії ВР чи восени?" Президент сказав, що на цій. Залишалися три робочі дні, наступний тиждень був несесійним. Важливо, щоб нового голову призначили до того, як Рада піде на канікули (17 липня – "Апостроф"), щоб не було великого розриву (між звільненням і призначенням нового очільника НБУ, – "Апостроф")", - сказав він.

Каже, що на останніх зустрічах, 30 червня і 1 липня, вони не обговорювали жодних причин та критеріїв звільнення. На цих же зустрічах обговорили кандидатури можливих наступників.

"Ми це обговорювали 1 липня. Я в нього сам запитав, кого будуть подавати. Я не називатиму прізвищ, хоча ми їх обговорювали. Ще я порадив, щоб він подивився на когось з моїх заступників. Президент пообіцяв, що поспілкується, і обіцянку виконав. Позавчора (2 липня – "Апостроф") все правління було запрошено ввечері в Офіс президента, де з ними спілкувалися", - розповів Смолій.

Як повідомляв "Апостроф", 1 липня глава Національного банку Яків Смолій написав заяву про звільнення через, за його словами, систематичний політичний тиск.3 липня Верховна Рада проголосувала за звільнення Смолія.