RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Росії заарештували Івана Сафронова: ФСБ звинувачує його в роботі на спецслужби Чехії

Лефортовський суд Москви до 6 вересня заарештував радника голови "Роскосмоса" і колишнього журналіста "Комерсанта" і "Ведомостей" Івана Сафронова у справі про державну зраду. Журналіст відмовився визнати свою провину.

Про це повідомляє Новая газета.

На засіданні слідчий ФСБ вимагав провести судове засідання в закритому режимі, так як матеріали справи носять гриф "секретно", а прокурор заявив про необхідність забезпечити таємницю слідства. В результаті суд погодився закрити засідання від ЗМІ та громадськості.

Захист Сафронова наполягав на максимальної гласності. Так захисник Євген Смирнов зазначив, що немає сумнівів, що кримінальну справу порушено через журналістську діяльність його підзахисного.

Як розповів РБК адвокат журналіста і глава правозахисного об'єднання "Команда 29" Іван Павлов, ФСБ підозрює Івана Сафронова в передачі військових даних спецслужбам Чехії. Кінцевим одержувачем, за версією слідства, були США.

Сафронов, згідно з матеріалами справи, нібито був завербований Чехією в 2012 році, а в 2017-му отримав завдання від співробітника чеської спецслужби і "через інтернет" передав йому відомості про військово-технічне співробітництво Росії з Африкою та Близьким Сходом.

Підтверджень, що Сафронов дійсно щось передавав в справі немає, зазначив Павлов. Всі документи в справі «не секретні і не конкретні", додав він. Справа не пов'язано з журналістською діяльністю Сафронова, однак на засіданні слідчий згадував його статтю в "Комерсанті" про постачання Росією винищувачів Су-35 в Єгипет, через яку на газету складали протокол про розголошення держтаємниці (мировий суддя минулого літа відмовилася його розглядати і повернула матеріали Роскомнадзор).

У розмові з журналістами Павлов припустив, що під "близькосхідньою африканською державою" слідство має на увазі Єгипет, а відомості пов'язані з продажем винищувачів, про яку Сафронов писав в "Комерсанті" в статті від 18 березня 2019 року.

Як повідомляв "Апостроф", недавно в Росії затримали колишнього українського футболіста Василя Василенка, його звинувачують в шпигунстві на користь України.