RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Собор Святої Софії перетворили на мечеть

У п'ятницю, 10 липня, за рішенням Державної ради Туреччини (вищого адміністративного суду), собор Святої Софії в Стамбулі був позбавлений статусу музею і тепер може використовуватися як мечеть.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

Собор Святої Софії в Стамбулі, який є символом золотої епохи Візантії і на протязі століть був найбільшим храмом у християнському світі, більше не вважається музеєм - його зареєстровано як мечеть.

Як сказано в повідомленні агентства, Держрада Туреччини анулювала рішення від 1934 року про перетворення собору Святої Софії (Айя Софії) в музей. Тепер храм може використовуватися як мечеть.

"У висновку Держради зазначено, що Айя-Софію зареєстровано в кадастрі як мечеть, і підкреслюється, що цей статус незмінний", - повідомляє агентство.

Напередодні прес-секретар президента Туреччини Ердогана Ібрагім Калин заявив, що зміни статусу собору Святої Софії не завадить туристам відвідувати його. За його словами, всі головні мечеті країни, такі як Блакитна мечеть, мечеть Фатіх і мечеть Сулейманіє, відкриті як для віруючих, так і для звичайних відвідувачів.

Він також запевнив, що в соборі будуть збережені християнські ікони.

За даними міныстерства туризму Туреччини, за 2019 рік Айя-Софію відвідали понад 3,7 мільйона осіб.

Чим відомий собор Святої Софії?

Собор заснований християнським імператором Юстиніаном і був відкритий 27 грудня 537 року. Понад тисячу років він був найбільшим храмом у християнському світі.

Після захоплення Константинополя османами і падіння Візантійської імперії в 1453 році його переробили в мечеть, але з 1934 року будівля по декрету засновника сучасної турецької держави Кемаля Ататюрка стала музеєм і була включена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Хто виступає проти рішення Туреччини і чому?

Рішення турецької влади повернути собору статус мечеті негативно сприйняли в ряді країні. Як заявив представник уряду Греції Стеліос Петсас, перетворення собору може призвести до розколу між християнами всього світу і Туреччиною.

Пізніше проти такого рішення виступили Франція, Росія і США. В ЮНЕСКО заявили, що питання вимагає міжнародних консультацій.

У Туреччині ж питання про статус музею вважають суто внутрішньою справою країни.

Як повідомляв "Апостроф" 1 липня перші українські туристи вилетіли з Харкова на відпочинок до Туреччини, з якою відновлено авіасполучення в рамках карантину через коронавирусной інфекції.