RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

День Бориса і Гліба: що не можна робити 6 серпня - головні заборони і прикмети

Сьогодні, 6 серпня, православна церква відзначає день пам'яті святих благовірних князів-страстотерпців Бориса і Гліба (за старим календарем - 24 липня).

Про історію цього свята, його традиції і прикмети розповідає "Апостроф".

Подвиг князів Бориса і Гліба

Брати Борис і Гліб були молодшими синами київського князя Володимира Святославича (рівноапостольного князя Володимира). Вони народилися незадовго до Хрещення Русі і були виховані в християнській вірі. У 1015 році Борис і Гліб були вбиті своїм старшим братом Святополком в боротьбі за владу.

Спершу Святополк наказав убити Бориса, який, знаючи про такий намір брата, не став ховатися. На Бориса напали зі списами прямо під час молитви. Сталося це 24 липня 1015 роки (6 серпня за новим стилем) на березі річки Альти.

Незабаром Святополк убив і другого брата. Гліб теж знав, що його хочуть вбити, але міжусобна війна була для нього страшніше смерті. Вбивці наздогнали князя в гирлі річки Смядині, поруч зі Смоленськом.

За те, що Борис і Гліб смиренно прийняли мученицьку смерть від одновірців, церква зарахувала братів до лику святих. Вони стали першими святими на Русі, канонізованими до лику мучеників-страстотерпців.

Традиції та обряди

До цієї пори зазвичай дозрівав хліб. Тому селяни просили у святих братів допомоги в збиранні врожаю. Ще вони займалися активним збором ягід (смородини, малини, лохини, чорниці, калини та черемхи) на пироги, для сушки, а також, щоб варити з них варення, компоти і відвари.

У цей день робилися також запаси березових віників для лазні. Вибирали берези з спадаючими гілками або молоді деревця, які ще не цвіли. Листя повинно бути ніжним і бархатистим на дотик, а гілки - довгими, тонкими і прямими.

Народні прикмети на 6 серпня

За прикметами дня, до сходу сонця потрібно рахувати гроші, щоб привернути успіх і удачу у всіх майбутніх справах.

  • Дощ зранку - до погожого і ясного дня.
  • Яка погода на Бориса і Гліба - такий і весь серпень.
  • Якщо на 6 серпня випадає повний місяць, погода в цей день буде така ж до кінця літа.
  • Курчата до курки тиснуться - до затяжних дощів.
  • Чайки часто на воду сідають - до дощу.
  • Якщо день теплий, то буде чорний хліб.
  • Якщо захід на день Бориса і Гліба сонячний, то залишок літа буде без опадів.

Що не можна робити в день Бориса і Гліба

Люди переважно проводили цей день по домівках, оскільки боялися блискавок, адже 6 серпня зазвичай панувала грозова погода. Оскільки в серпні часто грози, то в поле і луки в день святих Бориса і Гліба заборонялося їхати працювати через високий ризик пожежі. У цей день намагалися утриматися від будь-якої складної роботи і не обтяжувати себе домашніми обов'язками. Люди ходили один до одного в гості і пригощали домашніми пирогами.

Як повідомляв "Апостроф", 5 серпня православна церква вшановувала пам'ять Трохима, Феофіла і ще 13 святих мучеників, які постраждали за часів імператора Діоклетіана під час гонінь. Всі вони на суді відмовилися принести жертву ідолам і сповідали себе християнами.