RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Білорусі пройшли масові затримання учасників протесту і журналістів: фото

У вівторок, 1 вересня, в Білорусі продовжилися масові затримання учасників протесту, тільки в Мінську затримали 75 осіб, в тому числі як мінімум 9 журналістів.

Про це повідомляє "Tut.by".

Деяких репортерів відпустили, проте 6 людей залишили в РУВС Жовтневого району. Як заявив начальник оперативно-чергової служби РУВС Жовтневого району Олександр Мартинович, журналістів судитимуть за ст. 23.34 "Порушення порядку організації або проведення масових заходів". За цією статтею передбачено покарання у вигляді штрафу або адміністративного арешту. Суд відбудеться вранці по відеозв'язку.

Репортерів затримали близько 17.00 в районі стадіону "Динамо" і доставили в РУВС Жовтневого району, як їм було заявлено, "для перевірки документів". Репортери, нагадаємо, позначені синіми жилетами з написом ПРЕСА (саме так, великими літерами) на спині. Вони виконували професійні обов'язки і висвітлювали міжнародну конференцію в Мінську та студентську акцію протесту.

Зараз в РУВС, крім Надії Калініної, знаходяться журналіст TUT.BY Олексій Судник, журналісти "Комсомольської правди в Білорусі" - Сергій Щеголев, Микита Дуболеко і Марія Елешевіч, а також журналіст БелаПАН Андрій Шавлюго. З огляду на погане самопочуття Надії дозволили передати ліки.

Після 23.00 до Олексія Суднікова зміг пройти адвокат. Він повідомив, що міліція ставиться до затриманих коректно, всім необхідним вони забезпечені.

Адвокатів Надії Калініної, що прийшли пізніше, до підзахисної вже не допустили. За словами чергового міліціонера, керівництво заявило, що "всі спілкування тільки завтра".

Не обійшлося 1 вересня без затримань і в регіонах. У Могильові затримали одного з лідерів місцевого протестного руху Володара Цурпанова. У Калинковичах після шкільної лінійки затримали художника Марину Міхєєва. Її звинуватили в участі в несанкціонованому масовому заході.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Білорусі, під час акції протесту, 24-річний житель Барановичів Олег Новогурський отримав травму ока гумовою кулею, і лікарі поки не дають гарантії, що зір відновиться на 100 відсотків.

Нагадаємо, що Володимир Путін, президент РФ, на прохання Олександра Лукашенка сформував резерв із співробітників правоохоронних органів, які "при необхідності" допоможуть Мінську.